Въпреки спада на заболеваемостта, новата учебна година отново ще започне с противоепидемични мерки в училищата и в детските градини. Ще е необходимо спазването на физическа дистанция, дезинфекция и проветряване, при възможност ще се влиза през отделни входове, учебните занятия ще започват по различно време, различен ще е и графикът на междучасията.

Групите в детските в детските заведения при възможност не трябва да се смесват, а работата да се организира с един и същи персонал. Това са част от противоепидемичните мерки, които се въвеждат от 15 септември до 14 октомври със заповед на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев. В нея не се предвижда носенето на маски в учебните заведения.

Неваксинираните няма да имат достъп до Омикрон ваксините

Считано от 15 септември, работата на психолозите, логопедите и ресурсните учители в детските градини следва да се организира индивидуално или в малки групи. При възможност сутрешният прием на децата да се осъществява през всички входове, по предварително изготвен график, гласи текстът на заповедта.

В нея се казва още, че трябва да има течаща топла вода, течен сапун и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение.  Трябва да се засили и сутрешният филтър при приемането на децата.

Мобилно приложение разпознава Ковид-19 само по гласа

От първия учебен ден в училищата и в центровете за специална образователна подкрепа ще е необходимо да се спазва физическа дистанция между учениците от отделни паралелки, учителите и родителите. При възможност трябва да се премине на двусменен режим на присъствено обучение; да се определи отделна класна стая за всяка паралелка; да се намали броят на учениците в групите за целодневна организация, да се влиза през повече входове.

Храненето в училищата и в центровете за специални образователна подкрепа трябва да се осъществява по график, без струпване на ученици от различни паралелки, а при възможност да става на двора или в класните стаи.

Китай одобри първата в света инхалаторна ваксина за Ковид-19

До 14 октомври родителските срещи както в училищата, така и в детските градини трябва да се провеждат дистанционно, а при необходимост от пряка комуникация – да се спазват изискванията за физическа дистанция от 1,5 м. Целият текст на заповедта е публикуван на сайта на здравното ведомство.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм