Китайските регулаторни органи по лекарствата одобриха първата в света инхалаторна ваксина за Ковид-19, произведена от базирания в Тиендзин производител CanSino Biologics, което повиши цената на акциите на компанията със 7% днес, предаде БГНЕС. 

Националната администрация за медицински продукти даде зелена светлина за ваксината за спешна употреба като бустер, съобщи компанията в изявление до Хонконгската фондова борса в неделя.

Надзорният орган на ЕС одобри първите ваксини за Омикрон

След съобщението акциите на компанията поскъпнаха с 14% днес сутринта, преди да затворят със 7,1% по-високо от началната си стойност.

Безиглената ваксина, която може да се съхранява и прилага по-лесно от интрамускулните инжекции, ще се прилага чрез пулверизатор, заявиха от компанията.

"Одобрението ще окаже положително въздействие върху резултатите на компанията, ако ваксината бъде закупена и използвана от съответните правителствени агенции", се добавя в изявлението.

Проф. Аргирова: Коронавирусът може да продължи да мутира

Компанията не предлага подробности за това кога аденовирусната ваксина ще бъде предоставена за публична употреба. Няма публично достъпни проверени или рецензирани данни за ефикасността на новата ваксина.

Учени от няколко държави, включително Куба, Канада и Съединените щати, също изпробват инхалаторни ваксини за Ковид-19.

Досега Китай е одобрил осем други инжекционни ваксини, произведени на местно ниво, от 2020 г. насам. Но администраторът по лекарствата в страната все още не е дал зелена светлина на чуждестранни ваксини, включително инжекции с иРНК, произведени от Pfizer/BioNTech или Moderna, които имат по-добри показатели за ефикасност в сравнение с други видове ваксини.

Китай е единствената голяма икономика, която се придържа към политиката на нулев Ковид, което нарушава пътуванията и бизнеса. Длъжностните лица в цялата страна сега са подложени на натиск да ограничат локалните избухвания на вируса преди ключовата политическа среща следващия месец.

The Telegraph: Карантините и локдаунът са убили повече британци, отколкото Ковид-19

Южният технологичен център Шънджън, с над 18 млн. жители, наложи в събота блокиране на повечето части на града през уикенда, докато над 21 млн. души в югозападния мегаполис Чънду са подложени на масови тестове от понеделник до сряда.

В Китай са поставени над 3,4 млрд. ваксини, съобщи днес Националната комисия по здравеопазване, без да предлага подробности за процента на ваксинираното население.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм