БСП настоява за създаване на анкетна комисия в Народното събрание, която да разгледа действията на полицията по време на протеста на футболните фенове срещу БФС. 

Лидерът на левицата Корнелия Нинова осъди боя над мирни граждани и журналисти и категорично заяви, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов трябва да подаде оставка, въпреки подкрепата за него от страна ГЕРБ и ДПС: "Управляващите се скараха кой да овладява и ползва МВР за партийни цели или натиск на опоненти. Вътрешният министър трябва да си подаде оставката. Той трябва да носи морална отговорност. Ще подкрепим създаването на анкетна комисия за установяване на фактите около насилието на протеста", каза тя.

Според БСП събитията от последните няколко дни са още едно основание партиите в Народното събрание да подкрепят вота на недоверие към кабинета.

"Това, което става между Петков и Стоянов, е нечувано и невиждано. Партията, която държи мандата на правителството, иска оставката на свой министър, но той не я дава, защото друга част от сглобката стои зад. Тези хора се събраха единствено за разпределяне на порции власт и пари", смята Нинова.

По думите ѝ властта е вредна и опасна за държавата. "Утре има прекрасна възможност да се сложи край на тази мъка и катастрофа. Гласувайте във вота на недоверие и да си ходи сглобката. Така ще се нормализира обстановката и ще погледнем с перспектива напред. Призоваваме всички да гласуват "за" вота на недоверие, включително ПП–ДБ, които искат оставка на свой министър. Подкрепата на ГЕРБ и ДПС дава самочувствие на Калин Стоянов. Не готвим трети вот на недоверие, но алтернативен бюджет - да", заяви тя.

Нинова изрази позицията на БСП и за протестите на футболни фенове. "Осъждаме унищожаването на общинска собственост и нападението на полицаи. Тези хора, които нанесоха щети, трябва да понесат наказателна отговорност. Осъждаме и действията на полицията, с които биха мирни граждани. Това категорично трябва да има последствия", посочи тя.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм