Премиерът Николай Денков ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не припознае случаите на полицейско насилие над протестиращи.

На брифинг след проведена регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието, Денков заяви, че не може да бъде премиер на правителство, което бие хората по улицата. Той уточни, че отношението му към вътрешния министър ще зависи от отношението на Стоянов към насилието.

Премиерът поиска и създаване на анкетна парламентарна комисия, която да изчисти всички факти и обстоятелства за събитията от четвъртък.

"Огромният брой полицаи са охранявали протеста на футболните фенове в четвъртък по начин, който е за пример, но тези, които са биели без причина, нямат място в редиците на полицията". Това заяви в Министерски съвет премиерът Николай Денков. По думите му без съмнение е имало провокации от страна на протестиращите, но е имало и неприемливи действия от страна на отделни полицейски служители.  

Премиерът настоя и за позиция на вътрешния министър Калин Стоянов относно полицейското насилие.

По думите му не можеш да казваш, че не очакваш проблеми и след това да излиза информация: „Ние знаехме, че може да има проблеми, но не казахме“.

Денков заяви, че не може да приеме да е премиер в правителство, което бие хората по улиците.

Относно това дали съпредседателят на ПП Кирил Петков е оказвал натиск върху Стоянов, премиерът уточни, че ако е имало контакти те са били за това, че трябва да се свърши работата по превенция на купуването на гласове по време на изборите.

Премиерът даде и положителна оценка на Калин Стоянов. Тя се отнася за работата му по отношение на Шенген, като по думите му там министърът се справя блестящо.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм