Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че не приема никакви форми на насилие - нито върху мирни граждани, нито върху полицаи. На брифинг Стоянов уточни, че е съгласен с премиера Николай Денков за необходимостта от обстоен анализ на случаите на полицейско насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз в четвъртък.

Заради превишаване на правомощия срещу трима полицейски служители са образувани дисциплинарни производства и са отстранени от длъжност. Срещу други двама тече проверка.

Министър Калин Стоянов се разграничи от всякакъв вид полицейски произвол по време на протеста срещу ръководството на футболния съюз миналия четвъртък.

Стоянов допълни, че е съгласен на 100% с премиера Николай Денков за необходимостта от обстоен анализ на случаите на полицейско насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз. Стоянов уточни обаче, че не е съгласен, обаче, единичните случаи на превишаване на правомощията да се поставят под общ знаменател с работата на МВР. Той допусна сред протестиращите да е имало платени провокатори.

Вътрешният министър бе категоричен, че е недопустимо някой да се меси в работата на МВР.

А след образуваната проверка заради клиповете с полицейско насилие, към днешна дата са образувани дисциплинарни производства срещу трима полицаи за превишаване на полицейските правомощия и в момента те са отстранени от длъжност, съобщи директорът на СДВР Любомир Николов. Отстранени са един командир на отделение и двама старши полицаи. Срещу други двама тече проверка, която ще определи степента им на виновност.

Главният секретар на МВР Жиков Коцев призова противопоставянето на полицията срещу обществото или обществото срещу полицията да спре.  

Коцев добави, че предотвратените щети на протеста са повече от причинените и призова да се спре с политиканстването.

Припомняме, че премиерът Николай Денков заяви, че ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не припознае случаите на полицейско насилие над протестиращи.

На брифинг след проведена регулярна среща за мерките за борба с агресията и насилието, Денков заяви, че не може да бъде премиер на правителство, което бие хората по улицата. Той уточни, че отношението му към вътрешния министър ще зависи от отношението на Стоянов към насилието.

Премиерът поиска и създаване на анкетна парламентарна комисия, която да изчисти всички факти и обстоятелства за събитията от четвъртък.

"Огромният брой полицаи са охранявали протеста на футболните фенове в четвъртък по начин, който е за пример, но тези, които са биели без причина, нямат място в редиците на полицията". Това заяви в Министерски съвет премиерът Николай Денков. По думите му без съмнение е имало провокации от страна на протестиращите, но е имало и неприемливи действия от страна на отделни полицейски служители.  

Премиерът настоя и за позиция на вътрешния министър Калин Стоянов относно полицейското насилие.

По думите му не можеш да казваш, че не очакваш проблеми и след това да излиза информация: „Ние знаехме, че може да има проблеми, но не казахме“.

Денков заяви, че не може да приеме да е премиер в правителство, което бие хората по улиците.

Относно това дали съпредседателят на ПП Кирил Петков е оказвал натиск върху Стоянов, премиерът уточни, че ако е имало контакти те са били за това, че трябва да се свърши работата по превенция на купуването на гласове по време на изборите.

Премиерът даде и положителна оценка на Калин Стоянов. Тя се отнася за работата му по отношение на Шенген, като по думите му там министърът се справя блестящо.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм