Консумацията на подсладители от бременни жени крие риск от затлъстяване на бебетата им, сочат данните от проучване на канадски учени, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Специалисти от университета на Калгари са изследвали връзката между потреблението на подсладители по време на бременност и възможността от наднормено тегло при детето.

Заключенията са на базата на проучвания, направени с плъхове.

Разходките облекчават симптомите на следродилната депресия

Поразително е, че подсладителите оказват минимално въздействие върху майките, но имат значителен ефект върху потомството, споделят учените.

Бременни плъхове, хранени със стевия или аспартам, раждат поколение, при което се наблюдава риск от затлъстяване и специфични промени в чревния микробиом, става ясно от получените данни.

При малките се наблюдава по-висок процент телесни мазнини. Констатирано е също увеличаване на микробите, произвеждащи пропионат и бутират, и намаляване на тези, предизвикващи ферментация на лактозата, което може да обясни наддаването на тегло.

Бременните жени не са застрашени от спонтанен аборт след РНК ваксина

"Знаем, че диетата на майката по време на бременност играе изключително важна роля за това дали потомството ще развие определени заболявания на по-късен етап от живота", казва проф. Рейлин Ремер от университета в Калгари и старши автор на изследването.

Много хора използват нискокалорични подсладители като по-здравословна алтернатива на захарта. Оказва се обаче, че те могат да имат неочаквани ефекти по време на бременност.

Резултатите от изследването са описани подробно в публикация в специализираното издание "Франтиърс ин нутришън".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук