Подготвянето на педиатри, които ще работят в бъдещата Национална детска болница, започва Министерство на здравеопазването чрез проект за насърчаване на специализации в области с недостиг на специалисти. Това е обявила здравният министър Галя Кондева на срещата с представители на Обществения съвет за изграждане на държавното лечебно заведение, съобщи БНР.

Проектът по подготовка на кадри ще продължи до края на 2028 година, като ще бъдат финансирани предимно педиатрични специалности. 

Председателят Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко обясни, че всички проблеми, свързани с терена в Горна баня, на който ще бъде изградена сградата на лечебното заведение, не са непреодолими.

"Ако говорим за проблем, той е дребен, незначителен и в момента е заобиколен и няма да спъне строителството. До края на месеца трябва да започне разрушаването, доколкото разбрахме от нея това, което е така технически важно, е осигурен достъпа и на тежката техника, която да влезе в терена и да се започне работа", каза Иван Литвиненко.

Взето е решение и да бъде сформирана група от служители на здравното министерство, която да подпомага работата по проекта за Национална детска болница.

Следващата среща ще се проведе след седмица с екип на Европейската инвестиционна банка, която е консултант по проекта. 

По време на срещата не е коментиран казусът с разрешението на Министерския съвет, дадено за изграждане на частна детска болница “Мама и аз”. Заради обществения натиск, възникнал заради липса на действия от страна на държавата за изграждане на държавна болница за деца, но разрешаването на изграждане на частна, Министерският съвет отмени решението си.

На следващите срещи с Обществения съвет за изграждане на държавна болница за децата ще бъде дадено началото на три стратегически документа, които трябва да бъдат изработени – за обхвата и капацитета на лечебното заведение, обясни Надежда Рангелова, член на Обществения съвет. По думите ѝ тези документи трябва да се разработят в срок шест-осем месеца.

“Днес беше поет ангажимент от страна на министерството, така че паралелно да се движат всички процеси”, каза още тя.

Надежда Цекулова, член на Обществения съвет каза обясни, че е коментиран и въпросът за достъп с градски транспорт до националната детска болница. От здравното министерство са уверили, че имат добър диалог със Столична община. В момента от общината съдействали при осигуряване на достъпа до терена, за да започне разрушаването на съществуващите там сгради.