Ноемврийското време през май е към своя край. След три дни на  много ниски дневни температури, времето ще се затопли, но относително. В последните три дни дневните температури в района на София не се повишиха над 12 градуса. Такава серия от студени майски дни се случват доста рядко. По принци максимални температури под 15 градуса са редки през месец май и статистиката през годините го показва. 

Но през този май, както и през май миналата година сме имали дни с максимални дневни температури от 11 градуса в района на София. Което е необичайно.

За протокола - в последните 24 години, най-ниската максимална дневна температура през май, за района на София, е била 8 градуса - през 2019 година. А през 2018 година, най-ниската максимална дневна температура е била 20 градуса. През останалите години - след 2000 г., толкова ниски дневни температури се срещат сравнително рядко.

Заради по-ниското атмосферно налягане над Южна и Югоизточна Европа времето над Балканите бе настабилно и ще остане нестабилно и в следващия 10 дневен период. Но, както вече споменахме, дневните температури ще се повишат и в този времеви интервал, за който говорим, до около 26 - 27 май, ще бъдат над 20 градуса, а в равнинните райони на страната и до 27 - 28 градуса, в отделните дни.

В такава ситуация на нестабилна атмосфера трудно може да се направи точна прогноза, но основната характаристика на времето в следващите дни, като изключим съботния ден, ще бъде възможността за следобедни превалявания. Това означава, че са възможни гръмотевични бури, на места с интензивни валежи за кратко време, не са изключени и градушки. Най-вече се очакват подобни явления над западните, южните и централни планински райони на страната. Над останалата част от страната времето ще е по-добро.

Затова е важно да следите краткосрочните прогнози на НИХМ, за да сте в крак с тенденциите за всеки отделен ден от следващата седмица.

Още от неделя ще започне да се проявява тази нестабилност и очакваме превалявания на места придружени и от гръмотевици, на запад. На изток тези явления ще са на по-малко места, по-скоро ще са изключение.

Бъдете предпазливи, ако сте на открито, следвайте всички мерки за безопасност в условията на гръмотевични бури.

И в Европа пролетта е в разгара си, не се виждат летни температури, дори в южните райони на Испания и Италия най-високи дневни температури до 33 градуса. 

По-топло от обичайното е над южните райони на скандинавските страни - Швеция и Норвегия. 

Като любопитен факт - ледът в Северния ледовит океан остава на сравнително високо ниво - над 13 млн. кв. километра, което е над средното за последните десетина години.

А над южните американски щати, по крайбрежието на Мексиканския залив се придвижва зона на ниско налягане, с размер на България, която произвежда мощни гръмотевични бури, интензивни валежи и силни ветрове.

Глобалната приземна температура, която следим на всяко заседание на Синоптичната комисия остава стабилна - 14.62 градуса, без изменение в последните дни. Тя е с 0.62 градуса над приетата за норма глобална приземна температура от 14 градуса, за последния 30 годишен климатичен  период, който приключи през 2020 година.