От утре се въвеждат временни противоепидемични мерки, заради разпространението на коклюш в страната. Към момента са регистрирани общо 843 случая на заболяването.

Това съобщи служебният министър на здравеопазването Галя Кондева в Министерския съвет. Тя уточни, че имунизационният календар вече е актуализиран и ваксината срещу коклюш може да се прилага и при деца, навършили 6-седмици. 

Досега първата ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш се поставяше на бебетата след навършване на двумесечна възраст.

Препоръчително е имунизация срещу коклюш да се прилага еднократно и при бременни жени между 27 и 36 гестационна седмица.

„Актуализацията на имунизационния календар, за която говорихме и обещахме, вече е факт. Наредбата е обнародвана в "Държавен вестник" вчера. С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюша, както и за задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провежда от навършване на шестседмична възраст.

Имунизацията ще се извършва от общопрактикуващите лекари, както и досега, и за това са изпратени съответните указания до регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз, Националната здравноосигурителна каса и Националния център по заразни и паразитни болести“, уточни служебният здравен министър.

Кондева отбеляза, че в страна е започнала и информационна кампания.

„Имунизацията на бременните е еднократна и е по желание. Ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области. Съвместно с „Информационно обслужване“ сме начертали интерактивна карта, в която са посочени областите, местата за поставяне на ваксина и телефоните за връзка.", добави тя.

Ваканцията на учениците и дългите празници са довели до намаляване на случаите на коклюш, но те вероятно ще бъдат наваксани в следващите дни. Това коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му ситуацията с разпространението на коклюша се развива според очакванията. Кунчев коментира още, че според доклада на Европейския център за контрол на заболяванията коклюшът е високорисков само за децата до 1 година и най-вече за неимунизираните или непълно имунизираните. 

“Епидемията в Европа се развива с ускорени темпове като за цялата минала година в Европейския съюз са регистрирани 25 000 случая. А за първо тримесечие на 2024 г. те вече са 32 000. Сравняването в случаяте между 2023 г. и 2024 г. няма да бъде увеличаване в проценти, а ще бъде увеличаване в пъти”, посочи Кунчев. 

Той обясни обаче, че това не е нещо неочаквано.

“Рискът е висок само за децата до една година и най-вече за неимунизираните или непълно имунизираните”.

За останалите възрасти рискът се определя като умерен, посочи още Ангел Кунчев.