Над 10 пъти са скочили случаите на заболели с коклюш в Европа за две години. Това отчете Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. В страните от Европейския съюз и европейското икономическо пространство са установени близо 60 000 случая на заболяването за 2023 година и до април т.г., което е десетократно увеличение в сравнение с 2022 г. и 2021 г.

“Докато се справяме с епидемията от коклюш, е важно да помним, че на риск са изложени специално животите на децата”, заяви директорът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду припомни, че срещу заболяването има безопасни и ефективни ваксини, посочи общественото радио.

Бебетата под шест месеца, които не са имунизирани или са само частично ваксинирани, са с най-висок риск от сериозни последствия от болестта. Мнозинството от хоспитализираните и смъртните случаи заради заболяването са точно при тази уязвима възрастова група.

Това стана и причина у нас да бъде променена Наредбата за имунизациите, която влезе в сила във вторник. След промяната бебетата в България ще се имунизират срещу коклюш шест седмици след раждането си. Досега Имунизационният календар предвиждаше първата ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш да се поставя на след навършване на двумесечна възраст на новородените. Заради ръста на случаите на заразени от коклюш от последните седмици у нас и смъртните случаи на новородени след заразяване,  Наредбата за имунизациите беше променена.

В Европа се отчита и повишена вероятност от тежко протичане или хоспитализация при възрастните хора, както и за всички, които имат придружаващи заболявания. Ваксинирането срещу коклюш след промените в Наредбата за имунизациите се препоръчва за бременните от 27-ма до 36-а гестационна седмица на бременността, за родените преди 1 януари 2008 г., при които не е приложена през последните 5-10 години; за възрастни в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст.

Междувременно в сряда бяха разпространени данни, според които близо всеки пети тест за коклюш в една от лабораториите в България е положителен за периода от 1 април до 8 май. Доц. д-р Росен Михайлов посочва, че в началото на вълната от инфекцията близо 30% от тестовете са били положителни, което говори за динамиката на развитието на въздушно-капковото заболяване.