Ръст на заболелите от коклюш у нас, до момента са регистрирани 205 случая, отчетоха от Здравното министерство.

"Когато има наличие на пристъпна кашлица повече от една-две седмици, която трудно се поддава на лечение, това е основание да се мисли за коклюш", обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и посъветва в такива случаи да се направи изследване.

Коклюшът е бактериално заболяване, лекува се успешно с антибиотици и когато се хване навреме, не протича тежко, поясни той. От вчера са дадени указания към Регионалните здравни инспекции за лабораторна диагностика на заболяването.

Изпратени са и писма с искане общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации.

По-рано днес стана ясно, че две бебета от Кюстендил са починали от коклюш. Децата са били на възраст под 2 месеца и все още не са били имунизирани.

Първият смъртен случай е от началото на месеца, а вторият - от 14 април. И двете бебета са били настанени първоначално в болницата в Кюстендил, след което са прехвърлени за лечение в столицата.

"Ситуацията не може да се нарече изненада, защото от началото на миналата година повишаване на заболеваемостта се отчита в много европейски държави, а процесът се е ускорил през тази година", заяви доц. Ангел Кунчев.

Заболяването обхваща предимно децата и младите хора до 19 години., а най-много са заболелите между 10 и 14 години.

"При ваксинираните обаче заболяването протича много по-леко, подчерта Ангел Кунчев. Имунизационното покритие у нас е между 89 и 92%, което осигурява добра защита, затова той не очаква масово разпространение на заболяването сред възрастните. Установен е само един случай на човек на 62 години и той не го кара тежко", каза още Ангел Кунчев.

По думите на Кунчев Няма връзка между двата случая в Кюстендил, при които починаха две бебета. Контактните лица на двете деца са различни, а причината за трагичния край е късно потърсената медицинска помощ.

Според него, ако разпространението на коклюш у нас продължи, ще можем да говорим за национална епидемия, каквато преживява цяла Европа.

Чуйте подробности от прикачения звуков файл.