Коклюш, познат и като магарешка кашлица, е остра инфекциозна болест. Причинява се от бактерия и засяга дихателните пътища.

Заболяването е характерно за деца в различна възраст. Най-опасна е  за бебета на възраст под една година, особено през първите няколко месеца от живота информират от РЗИ-Габрово.

За първите 3 месеца от 2024 г. в страната са регистрирани 114 случая. Най-висока е заболяемостта при кърмачета – 24,8%000 (14 сл.), следвани от децата на възраст 10-14 г. – заболяемост 12,4 %000 (40 сл.).89,5% от заболелите са на възраст до 19 г. – 102 сл. Сред тях, най-висок е относителният дял  на заболелите на възраст 10-14 г. – 39,2%, следвани от децата на 5-9 г. – 18,6%, децата на 1-4 г. – 14,7%, децата на 0 г. и на 15-19 г. – по 13,7%. Единични случаи на коклюш са регистрирани и при лица на възраст над 25 г.

Ранните симптоми на коклюша често са подобни на тези при обикновена настинка: хрема или запушен нос, кихане, сълзящи очи, суха, дразнеща кашлица, възпалено гърло, леко повишена температура, отпадналост. Тези симптоми на коклюш могат да продължат 1 до 2 седмици, преди да станат по-тежки.

Вторият етап на заболяванетопротича синтензивни пристъпи на кашлица, хрипове при всеки рязък дъх след кашляне, повръщане след кашлица, особено при кърмачета и малки деца.Бебетата и малките деца могат да бъдат особено податливи на усложнения от коклюш. Те включват:пневмония, повръщане, гърчове, дехидратация (обезводняване),ц отслабване.

Заразяването с коклюш ставачрез близък контакт с болен, от кихане и кашляне.

Най добрата защита срещу заболяването е имунизацията. Съществува възможност човек да се зарази, дори да е имунизиран, но обикновено заболяването преминава леко.

В България срещу коклюш имунизацията се прилага с комбинирани ваксини (с коклюшна компонента в състава), различни за различните възрасти.

За да предпазите детето си от коклюш, необходимо е винаги да се отзовавате на поканата на общопрактикуващия лекар за поставяне на съответната ваксина.