Две бебета, родени в град Кюстендил, са първите жертви на коклюша у нас от началото на годината.

Бебетата са били откарани в тежко състояние в софийски болници още преди 10 дни. В столицата те са починали.

Децата са били на възраст под 2 месеца и са развили пневмония в резултат на заболяването. Новината потвърди държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който даде повече информация по случая.

„И в двата случая късно е потърсена медицинска помощ. Прави се епидемиологично проучване, преценяват се контактните лица, но това е малко ефективно, тъй като причинителят вече циркулира в обществото. Правим, каквото е необходимо, но не можем много да ограничим разпространението“, поясни Кунчев

Служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева от своя страна отбеляза, че от началото на годината заболелите у нас са 205. За сравнения миналата година те са били общо 4. Според данните в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) при тях има потвърдени 59 случая само за изминалата седмица.

„В тази връзка сме предприели мерки за изпращане на писма към районите здравни инспекции и Българския лекарски съюз с искането общопрактикуващите лекари да направят преглед на извършените имунизации и реимунизации на децата от листите си. МЗ, НЗОК и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще анализират данните. Още вчера сме дали указания за организация на необходимата лабораторна диагностика“, допълни д-р Кондева.

Коклюшът е особено опасен за кърмачета, които са под имунизационната възраст. Сред най-честите симптоми на коклюша са пристъпите на кашлица, която е остра и продължителна.

Това, което може да се предприеме при първите симптоми, е хората да търсят лекарска помощ. Заболяването е лечимо и се повлиява от антибиотици, припомни Кунчев.

"От регистрираните 205 заразени не повече от 10% са хоспитализирани", добави главният държавен здравен инспектор.