От Фондация “Даная” обявиха, че ще съдят държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частна детска болница “Мама и аз” преди завършването на държавната Национална детска болница.

В позиция на фондацията, разпространена до медиите, се посочва, че с това решение “служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи”.

Държавният глава Румен Радев изпрати писмо до медиите, с което призовава служебния кабинет да преосмисли решението за частна детска болница в София.

"Вчера служебното правителство изненадващо взе решение да одобри създаването на частна детска болница в София. Здравеопазването, особено детското, трябва да се развива като държавен приоритет, а не като нечий бизнес", посочва Радев в позицията си.

Припомняме, че във вторник (30 април) служебният кабинет на Димитър Главчев одобри създаването на частна многопрофилна болница с фокус върху майчиното и детското здраве в София. Проектът ще струва 120 млн. лв. 

В решението на Министерския съвет се посочва:

 „Съгласно представената проектна документация, инвеститорът „Търговска лига - Глобален аптечен център“ АД има намерение да създаде лечебно заведение за болнична помощ „Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“, което ще осъществява на територията на гр. София.

Лечебната дейност ще се реализира по 39 медицински специалности, в 30 клиники и отделения с общо 413 легла, отделения без легла и лаборатории за диагностика и лечение на лица както от 0 до 18 години, така и над 18 годишна възраст.

Според разглежданите документи, настоящият проект има за основна цел предоставяне на достъпни и качествени медицински услуги, подобряване качеството на живот на нуждаещите се пациенти и намаляване на страданията. Инвеститорът има готовност за изграждане на многопрофилната болница в срок до 48 месеца от решението на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебното заведение”.

Инвестиционното намерение на “Търговска лига - национален аптечен център” ЕАД е от септември 2022 г. Компанията е собственик и на болниците "Сърце и мозък" в Бургас и Плевен, посочва сайтът Дневник. Тогава беше поставен въпросът може ли дългоочакваната Национална детска болница да бъде частна, а здравното министерство гарантира, че стои твърдо зад държавния проект и предприема стъпки за ускоряване на изпълнението му. Почти две години по-късно и след смяна на няколко здравни министри кабинетът одобри частната инвестиция, а по проекта за държавна детска болница все така няма развитие.

Във вторник членовете на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница, които смятат, че решението е взето при пълна липса на прозрачност, призоваха Народното събрание незабавно да изслуша здравния министър и премиера Главчев по темата.

ПП-ДБ и ДПС с призив да се отмени решението на МС

С позиция срещу създаването на частна детска болница излязоха и от ПП-ДБ.

"Изграждане на частна болница във вида, в който вчера Министерски съвет реши, опорочава каузата за национална болница, която да осигури безотказен достъп на всички нуждаещи се. Това поставя под риск и осигуряването на достатъчно по брой и квалификация персонал в бъдещата държавна структура“, посочиха от структурата.

От ПП-ДБ съобщиха, че ще внесат сигнал в прокуратурата и ДАНС с настояване за проверка на условията, при които е издадено разрешението за разкриване на лечебното заведение за деца. И призоваха президента и премиера да предприемат действия за оттегляне на взетото решение от Министерския съвет.

По-късно през деня с призив в тази посока излезе и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски със съобщение на Движението. 

"Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси обслужи. Хората трябва да знаят защо и как се вземат решенията, които засягат най-ценния капитал за бъдещето на страната - нашите деца“, пише в позицията.