Депутатите задължиха министъра на здравеопазването да даде отчет на Народното събрание за извършените дейности по изграждането на Национална детска болница. В рамките на месец здравният министър трябва да представи и ускорен план за изграждане, оборудване и пускане в експлоатация на бъдещето лечебно заведение, а след това ежемесечно да докладва изпълението на плана. Според вносителите на предложението този модел на отчетност ще спомогне за преодаляване на проблеми, които са от компетенциите на Народното събрание. 

Здравният министър ще трябва да изготви план за ускорено изграждане на Националната детска болница, а след това ежемесечно да се отчита в Народното събрание за свършената работа по проекта, решиха депутатите. Иван Ченчев от БСП поиска да има прозрачност пo отношение на осигурените от държавата средства.

„Някои от колегите едва ли не отричаха, че в тази здравна инвестиционна компания , която е създадена има секретарки, има шофьори, взимат пари и досега никой не знае за какво са взимали тези пари. Нека има сайт, нека да има прозрачност. Знаете, че 20202 г. МС взе едно решение да отпусне, забележете – 100 млн. лв, за изграждане на Националната многопрофилна детска болница и към днешна дата изобщо не знаем къде са тези пари“, каза Ченчев.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС обясни, че парите са в капитала на акционерното дружество, което отговоря за изграждането на болницата. Ангелов коментира и в какви срокове може да заработи лечебното заведение.

„Оптимистите срокове са около 5-6 години. Реалистичните срокове за мен са малко по-големи, а има и песимистични, които са 7-8 г. и т.н“, обясни Ангелов. 

От ИТН поставиха въпроса кой орган трябва да строи държавни болници и защо се налага Народното събрание да върши работата на изпълнителната власт. Вносителите на предложението – ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ обясниха, че днешното решение е знак за това, че липсва доверение за работата на министерството на здравеопазването. 

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм