В продължение на години светът се фокусира върху ключов праг на изменението на климата - ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива. Но дори и при този праг - който може да започне да се нарушава през следващите пет години - милиони хора ще бъдат изправени пред "значителни вреди", включително смърт, разселване и недостиг на храна и вода, съобщава международна комисия от изследователи.

Може ли старите слънчеви панели да доведат до екологична катастрофа?

В проучване, публикувано в списание Nature, цитирано от Си Ен Ен, групата от повече от дузина изследователи интегрира екологичната справедливост - идеята, че климатичните прагове трябва да сведат до минимум значителните вреди - чрез науката за климата. И с този стандарт те установиха, че светът вече е преминал критичните граници, оставяйки по-малко безопасно обитаемо пространство за живота на Земята.

Авторите установяват, че при 1,5 градуса по Целзий повече от 200 милиона души все още могат да бъдат изложени на безпрецедентни горещини, а повече от 500 милиона души ще бъдат изложени на дългосрочно покачване на морското равнище. И според тях основният праг на климата, който държавите се ангажираха да постигнат в Парижкото споразумение през 2015 г. - такъв, който да гарантира "безопасен и справедлив" свят - би трябвало да бъде 1 градус по Целзий.

„Убийци“ и „престъпници“: Метеоролозите са подложени на безпрецедентен тормоз от привърженици на конспиративни теории

Но средната температура на планетата вече се е покачила до около 1,2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните нива, което вече е предизвикало катастрофални и смъртоносни промени в климата и времето, включително по-екстремни горещи вълни, наводнения и горски пожари, променящи ландшафта.

"Науката ясно показва, че сме изложени на риск от дестабилизиране на цялата планета и нейните животоподдържащи системи", заяви Йохан Рокстрьом, водещ автор на проучването и директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата, както и съпредседател на Комисията "Земя".

"За съжаление, докторът ще ви каже, че се движим в грешна посока по отношение на почти всички живи компоненти, които изграждат тази сложна, адаптивна, саморегулираща се система", каза той пред репортери, като оприличи проучването на посещение при лекар, а рецептата е "списък с количествено безопасни и справедливи гранични условия, в които трябва да живеете, за да можете да се излекувате".

Международно разделение на преговорите на ООН за влошаващата се криза с пластмасите

Докато предишните научни усилия за определяне на границите на Земята са били силни и убедителни, науката за климата в миналото е разглеждала условията, необходими за поддържане на стабилността на планетата, но е изключвала справедливостта като ключов компонент, каза Джойета Гупта, съавтор на изследването и изследовател в областта на околната среда в Амстердамския университет.

"Ние твърдим, че няма безопасна планета без справедливост", каза Гупта, подчертавайки, че включването на справедливостта в границите на земната система намалява значителните вреди за общностите и хората.

Изследването е "достоен опит" да се идентифицират и определят количествено човешките жертви, свързани с различните нива на влошаване на околната среда, като например изменението на климата, наличието на вода и биоразнообразието, каза Ким Коб, климатолог от университета Браун, който не е участвал в изследването, но е водещ автор на последния доклад на Междуправителствената експертна група на ООН по изменението на климата.

Учени построиха къща от бетон и използвани памперси

"Този документ подчертава човешките загуби от избора на емисии, който правим всяка година. Загуби, които ще продължат много поколения в бъдещето, ако не се придвижим към въвеждане на емисиите в съответствие с най-амбициозните цели", каза Коб пред Си Ен Ен. Той също така "предоставя допълнителни боеприпаси на защитниците на климатичната справедливост, тъй като политиците се стремят да разберат по-добре как продължаващото затопляне ще влоши съществуващите климатични несправедливости от регион на регион и през следващите десетилетия до векове".

Учените призовават правителствата, бизнеса и политиците да се отнасят по-сериозно към кризата, тъй като праговете на климата се нарушават, а светът се затопля.

"Намерението на този документ е да се опитаме да покажем, че и при 1 градус вече има много щети", казва Гупта. "Искаме да сме сигурни, че държавите ще се отнесат към това възможно най-сериозно".

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм