В Париж се провеждат разговори за правно обвързващ договор за пластмасите, които се определят като "възможност, която се случва веднъж на поколение" за справяне с "влошаващата се" криза, на фона на опасенията, че целите на държавите са твърде различни преди бързо наближаващия краен срок, съобщават от SKY News.

Участниците в кампанията засилиха натиска върху правителството да настоява за амбициозен резултат от преговорите на ООН за Глобален договор за пластмасата, като миналата седмица изпратиха послание до Парламента, в което се казваше: "Сега е моментът да действаме."

Учени построиха къща от бетон и използвани памперси

Човечеството произвежда повече от 430 милиона тона пластмаса годишно, две трети от които са продукти с кратък живот, които бързо се превръщат в отпадъци, замърсяват океана и понякога дори проникват в хранителната верига на хората, отбеляза през април Програмата на ООН за околната среда.

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие до 2060 г. пластмасовите отпадъци се очаква да се увеличат почти три пъти, като по-малко от една пета от тях ще бъдат рециклирани.

Според проучване от 2020 г. Обединеното кралство е вторият най-голям замърсител с пластмаса на глава от населението след САЩ, а напредъкът по обещаните схеми за връщане на отпадъци, които да стимулират рециклирането на бутилки от напитки, е в застой.

“Реорганизация заради климата”. Милиарди хора може да се преместят заради високи температури

Въпреки това от октомври ще влезе в сила забрана за някои пластмасови изделия за еднократна употреба, като чинии, подноси, купи, прибори за хранене.

Анна Диски, активист на кампанията за борба с пластмасите в "Грийнпийс" - Великобритания, заяви, че правителството на Обединеното кралство "говори добре" за справяне с кризата с пластмасите и "има малко по-добри шансове да изпълни тези думи, отколкото чрез Глобалния договор за пластмасите".

Но за целта министърът на околната среда Тереза Кофи трябва "действително да подкрепи позиция, която да отговори на предизвикателството, пред което сме изправени в световен мащаб, и да сложи край на ерата на пластмасата", каза тя.

Британската организация "Грийнпийс", която представи посланията в Уестминстър миналата седмица, заяви, че едно амбициозно споразумение не само ще сложи край на замърсяването, но и ще намали производството на първична пластмаса, като вместо това ще създаде глобална система за повторна употреба.

Кактуси и фалшиви банани. Какво ще ядем след години?

Тя заяви, че пластмасите, които се използват само веднъж, трябва да бъдат основна цел, особено вредните, трудни за рециклиране изделия като торбичките.

Договорът "предлага възможност, която се случва веднъж на поколение, за предприемане на реални и ефективни действия срещу задълбочаващата се криза с пластмасите", заявиха от "Грийнпийс".

Все още обаче няма съгласие по това какъв да бъде резултатът от втория от общо петте кръга на преговори, а индустрията защитава ролята на пластмасата в ежедневието, включително в медицинското оборудване.

На първата среща, проведена преди шест месеца в Уругвай, някои страни настояваха за глобални мандати, други за национални решения, а трети и за двете.

Преговорите трябва да приключат до края на 2024 г. - изключително кратък срок за подобни преговори за международен договор, който изисква почти 200 държави да се споразумеят за общи цели.

Икономична кухня: Остатъци, които изхвърляте, а можете да сготвите

Ограниченият график означава, че е от решаващо значение страните да постигнат съгласие по време на този втори кръг от преговори относно целите и обхвата на пакта, казват експерти, като например върху какъв вид пластмаси ще се съсредоточи той.

Някои страни, начело с Норвегия и Руанда, искат ограничения за производството и ограничаване на някои от химикалите, използвани в пластмасите.

Така наречената "коалиция на високите амбиции" иска международен, правно обвързващ инструмент за прекратяване на замърсяването с пластмаси до 2040 г.

Съединените щати, Китай и Саудитска Арабия са сред тези, които искат по-ограничен обхват за справяне с отпадъците и увеличаване на рециклирането - план, който вероятно ще се хареса на износителите на нефт и газ, тъй като повечето пластмаси се произвеждат от изкопаеми горива.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм