нфлацията намалява, защото цените не растат толкова бързо, колкото растяха миналата година. Има затишие след бурята, въпреки че виждаме, че продължават някои опити да се вдигат цените на храните, но не е това, което беше в началото на годината". Това заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Георги Ангелов, старши икономист в Институт “Отворено общество”.

"Засега виждаме спад на цените на едро, включително и заради сезонните фактори", допълни той.

НСТС подкрепи и трите бюджета, но не единодушно

Георги Ангелов не очаква да има голям спад на цените на дребно. "По-скоро според мен настигането ще се случи през доходите. Тази година цените все по-бавно ще растат, а доходите ще започнат да настигат", каза той.

Според главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков това разбиране, че бюджетът има сериозно влияние върху доходите на голяма част от хората, просто не е вярно.

Елена Дариева по Дарик: Турбуленциите тепърва предстоят

"Голямата част от икономиката не зависи от бюджета пряко. Той е по-скоро инструмент за провеждане на някаква политика. Фокусирането точно върху тази част е изключително погрешно. Обикновно, когато говорим за бюджет, най-редовно се води тои дебат и според мен това е грешно", заяви Стайков.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм