„Комплексите поемат основните потоци от хора като средище на живота. Жителите вече не търсят централната част на града за пазаруване и забавления“, сподели в студиото на Дарик Югоизток агентът на недвижими имоти и собственик на фирма „Имоткомерс – Бургас“ Калоян Недев. Той коментира пазара на наеми в морския град и разясни причините, поради които местните граждани се пренасочват към периферията на града.

Според Калоян Недев, големите комплекси в Бургас водят в цените на наеми заради повечето свободни паркоместа и прекаленото застрояване на площите в Центъра. „В периферията на града един двустаен апартамент около 60-65 кв.м. в нова жилищна сграда е от порядъка на 600-650 лв. месечен наем или около 9-10 лв./кв.м., а в Центъра такъв може да се наеме за около 550-600 лв“, обясни той.

Как войната в Украйна влияе на цените на наеми и имоти по Южното Черноморие?

Това води до разгръщане на социалния живот в комплексите, а главните градски улици опустяват с изключение на почивните дни. „Едно време заведения като механи бяха в сърцето на града, а сега са издърпани в периферията и те функционират много по-добре в тази среда, отколкото в самия Център“, заяви Калоян Недев.

„Голяма част от хората предпочитат да посетят един мол, отколкото 4-5 магазина на главната улица“, продължи брокерът. По неговите думи, все пак много търговци имат магазини и на двете места, понеже в различните сезони концентрацията на хора се променя.

Бургас се топи

Според Калоян Недев, Бургас намалява като жители, въпреки статистиката. „По централните улици на града липсва среда, която да движи хората. Например квартал „Меден рудник“ е сто пъти по-оживен в момента между 4 и 8 часа в сравнение с централната част на града“, сподели той.

„Тази тенденция ще продължи“, предвижда Калоян Недев. Според него, Центърът ще се използва само през почивните дни и летните месеци. „През зимата след 19 ч. улиците са пусти“, допълни той.

Цените на наемите за офиси задържат нивото си

„На този етап, няма покачване на наемите за офиси“, обясни Калоян Недев относно цените на търговските площи в Бургас. По думите му, през 2005 г. наемът на един офис около 80 кв.м. е бил 400-450 евро месечно, а сега не струва повече от 500-550 лева, т.е. наемите са паднали с около 50% спрямо тогава. „Пазарът на офис площи в Бургас е тотално замрял“, заключи собственикът на „Имоткомерс“.

Калоян Недев отдава това на сезонния характер на бургаския бизнес, свързан предимно със сектора на услуги. „Преди собствениците на компании използваха площи в центъра на града, а сега това е отживелица. Предпочитат да си направят модерен офис там, където е мострената им зала, където има паркинг за клиентите им“, обяснява той.

Калоян Недев предупреди хората да не инвестират прибързано в комплексите. „Центърът на града непрекъснато се променя. Основата на града винаги си остава, тя е златна среда. Периферията може да се премести. Днес е съсредоточена на едно място, после другаде. Инвеститорите трябва да се насочат в нещо, което е в бъдещето, а не за определен период от време“, посъветва той.

Чуйте повече от Калоян Недев за състоянието на пазара на имоти в Бургас в звуковия файл:

Автор на статията: Никола Попов

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм