На фона на поредното блокиране на механизма за разследване на главния прокурор - ключов компонент от т. нар. съдебна реформа, както и ангажимент на България по Плана за възстановяване и устойчивост, излезе новият Индекс за корупция на „Прозрачност без граници“, отреждащ на България непрестижното 72-ро място - предпоследно в ЕС. Изпреварваме единствено Унгария.

Механизмът за разследване на главния прокурор няма да бъде приет и от това Народно събрание

"Унгария по-скоро не е адекватният пример, с който да се сравняваме, защото тя в момента е черната овца на ЕС. Там има проблеми с демокрацията, със съдебната система, и то до такава степен, че се наложи техните фондове да бъдат поставени под условие за реформа. При тях има и много сериозно залитане против гражданския сектор". Това коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“ - България.

Той коментира и отказа на депутатите да си осигурят необходимото време, за да успеят да гласуват реформата в прокуратурата във вторник. 

Експерт по Дарик: България винаги остава в задния двор на ЕС, не може да ни се има доверие

"Има една фиксация върху фигурата на главния прокурор, когато се говори за съдебна реформа. От една страна прокуратурата има една особена функция, че всеки от нас може да бъде неин клиент. От друга страна, когато говорим за правната система на една съвеременна държава, има много по-широк спектър от правни проблеми. Ние тук изоставаме страшно - и като организация, и като правна рамка, и като ниво на разбиране на проблематиката. Правната реформа трябва да бъде много по-сериозна и много по-обхватна", посочи Калин Славов.

По думите му политическата криза е много тежка и това е само едно от проявленията й. "Ако говорим за корупцията в страната, точно като проявление на тази политическа криза, имаме едно "демократизиране" на корупционния процес. Това означава, че корупцията е седнала на по-ниските нива в отделни институции, при отделни чиновници, и в момента прилича на мрежа, в която текат отделни потоци", обясни още той.

Александър Дунчев по Дарик: Шансът на държавата е да бъде сменено политическото поколение

Калин Славов даде пример с увеличението на цените на мобилните оператори, което сякаш е мотивирано от обективни причини. "Но какво всъщност се случва - имаме поне 3-4 контролни органи, които стоят със широко затворени очи". По думите му те не обръщат внимание на проблемите.

Според Славов връзката между цената на мобилната услуга и инфлацията не е пряка. "Когато станат безотчетни тези регулаторни институции, те предпочитат много бързо да се обърнат в посока на бизнес интереса", коментира той.

Депутатите приеха, а после отхвърлиха мерки за защита от домашното насилие

Изпълнителният директор на „Прозрачност без граници“ коментира и приетия от депутатите закон, който да пази изобличителите на информация, т.нар. Whistleblowers (бел. ред. - човек, който разобличава и съобщава за предполагаема незаконна, неетична дейност или нередност в правителствена, обществена или частна организация).

"Философията зад тази директива е доста интересна. Тук става въпрос за две големи насоки – едната е да се даде публичност и гласност на информация, която е от значение за обществото, и то в сектори като общественото здраве, безопасността на храните, ядрената безопасност. Става въпрос за практики, които не съответстват на европейските норми, които застрашават определени обществени ценности.

Борисов с критика към Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев

Това става през т. нар. външни канали за подаване на информация. Има още една идея, свързана с вътрешните канали - ангажиментите, които трябва да има и публичната администрация, и общинската администрация, и бизнесът - да получава, обработва и реагира на информация за нередности", обясни Калин Славов.

Той коментира и нуждата от Закон за лобизма, заявявайки, че исторически погледнато е имало няколко законодателни опита да се регулира лобизмът, но това не е удобно нито на големия бизнес, нито на политиците.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм