Обрат настъпи при гласуването в пленарната зала на двата законопроекта за защита срещу домашното насилие в петък – на Надежда Йорданова („Демократична България“) и на Корнелия Нинова („БСП за България“). Първоначално депутатите приеха и двата законопроекта, но при прегласуването им те бяха отхвърлени. Дебатите по тях продължиха повече от два часа. 

Можем ли да се справим с насилието над жени?

 Още в началото на дискусията Надежда Йорданова подчерта, че с този законопроект не се въвежда трети пол и не се прави опит за скрито приемане на Истанбулската конвенция, каквито коментари се чуха от парламентарните групи на БСП и "Възраждане".

С проекта на ДБ се разширяваше кръгът на защитените лица, увеличаваше се мерките за защита от домашно насилие и се регламентират по по-ясен начин марките, процедурите и програмата за превенция от домашно насилие.

Депутатите обсъждат промени в Закона за домашното насилие

Предвиждаше се създаването на национална база данни на случаите на домашно насилие, както и на единен национален орган, който да координира, планира и контролира прилагането на различните политики.

Предлагаха се и мерки, които да подобрят и забързат съдебните производства в случаите на предоставяне на защита. Въвеждаха се допълнителни мерки като забрана за насилника да осъществява контакт с пострадалия, забрана за притежаване на боеприпаси и оръжия, програми за превенция на насилието и специализирани услуги за защита, помощ и подкрепа на пострадалите.

Четири столични болници ще оказват съдействие при съмнение за домашно насилие

Предвиждаше се заповедта за незабавна защита да не подлежи на обжалване и да има незабавно действие, като се създава и възможност за ограничаване или продължаване на действието ѝ от съда при липса или наличие на непосредствена опасност.

Проектът на закон задължаваше полицейските органи да следят за изпълнението на заповедта за защита, като при констатирано неизпълнение нарушителят ще бъде задържан. 

Съдят убиец, заровил съпругата си на 4 места в Разград

Внесените от Корнелия Нинова промени предвиждаха Националната програма за превенция и защита от домашно насилие, която се приема от правителството, задължително да съдържа като мярка изграждането, поддържането и управлението на поне един кризисен център за лица, пострадали от домашно насилие, във всяка област в страната.

В законопроекта се предлагаше двумесечен срок, в който Министерският съвет следва да предприеме действия по актуализиране на програмата и осигуряване на необходимите средства за изграждането и функционирането на кризисните центрове. Вносителите посочват, че към момента кризисните центрове на територията на страната са 13.

Съдът остави в ареста мъжа, пребил и изхърлил украинка

По време на дебатите в социална комисия от Министерството на труда и социалната политика не подкрепиха версията на Нинова, тъй като всичко заложено в проектозакона е разписано в други актове и предстои да се случи. От администрацията на омбудсмана изразиха сходно становище и добавиха, че във версията на Нинова няма механизъм за реална защита от домашното насилие, пише OFFNews.

Липсата на политическа воля и отпорът на БСП и "Възраждане", които яхнаха тезата за Истанбулската конвенция, обаче бламира промените и така този парламент няма да успее да направи никаква реформа, а жертвите на домашно насилие ще продължат да се броят по медийни публикации.

Белобрадова за пребитата украинка: Институциите са неподготвени, жените умират, а децата са жертви

След гласуването Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" определи дългия дебат и гласуването с три думи - "долен, див популизъм".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм