"Няма нужда от оптимизъм, а просто от вяра, че това е единственият полезен ход на демократично мислещите хора". Така Александър Дунчев, депутат от "Продължаваме промяната", отговори на въпрос в "Кой говори" по Дарик дали е оптимист за предстоящите избори. 

Александър Дунчев. Снимка: iag.bg

“Коалиции с партии от статуквото няма как да станат. Видяхме и в 48-ото Народно събрание, че старите партии нямат желание за каквато и да е промяна”, допълни той.  “Философският избор за идеологията е въпрос, който се решава, когато държавата вече си е стъпила на краката”, каза гостът в отговор на въпрос за различните идеологически основи на двете политически формирования. “В момента не сме в ситуация да се борим за идеи. Ние сме във война, а държавата е превзета от корумпирани кадри”, допълни още Дунчев.

Елисавета Белобрадова по Дарик: С брутални средства Нинова атакува законопроекта за домашното насилие

Според депутата президентът и мафията са се окрупнили и поради тази причина нуждата от демократично обединение е абсолютна. “Затова единственият шанс на България е обединението на всички демократично мислещи хора”, заяви той. Според него това не е обединение на идеология, а на философия за освобождаване на държавата от мафията.

Водещата Черешева отправи въпрос за “добрите сили” в политиката, както ги нарече Кирил Петков. 

ДСБ даде мандат на Атанасов за преговори за общо явяване на „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“

“Това всъщност е коренът на всички проблеми в работата на Народното събрание. Хората си мислят, че има някаква полза от присъствието ни в парламента. Не, единствената полза е да минимизираме щетите, които обединената мафия нанася върху държавата”, обясни гостът. Според него в момента има 25% демократични сили в парламента и 75% мафия, което прави невъзможно да бъде проведена продуктивна реформа. 

Споредн Дунчев тези, на които Народното събрание помага с лобистките поправки за горите в момента, ще си платят преди изборите за ново преизбиране. Той посочи като такъв проектът, вкаран от "Български възход", за ски пистите и го свърза с името на Ковачки. “Узаконяване на подобни проекти е допълнителен ресурс, с който да се купува или контролира вот впоследствие”, заяви той.

Кирил Петков: Започваме голямото обединение

“Това, което ДБ и ПП направиха, са малки стъпчици напред в здравеопазването и социалния труд, но истинска реформа, която може да промени изцяло държавата, е свързана с правила, при които кадрите да се избират не чрез политическа санкция, а с абсолютно прозрачен конкурс”, заяви депутатът. Според него в момента няма желание за подобен вид промяна в масата от депутати, което означава, че новите избори са шанс за истинска промяна. 

Водещата Черешева попита госта дали все пак е срещал отпор и от колеги от собствената парламентарна група по темите за земеделския лобизъм.

Националният съвет на „Да, България“ също даде зелена светлина за общи листи с „Продължаваме промяната“

“Аз съм винаги безкрайно откровен и хваля, когато има причина за това, но и критикувам, когато се налага. Има хора в "Промяната", които са свързани със стария начин на мислене за консенсуси и компромиси. По-възрастните колеги в партията предлагат компромиси с ДПС, БСП и ГЕРБ, което е старият начин на мислене, който не води до никъде. Шансът на държавата е да бъде сменено политическото поколение”, обясни Дунчев.

Според него новите поколения политици са тези, които не са обременени със старият начин на мислене. Той посочи, че е нужно ново Народно събрание с млади хора, които да поведат към реформа системата, за да се стигне до истинската промяна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм