“Корнелия Нинова употреби брутални средства, за да атакува законопроекта (бел.ред. Законопроекта за домашното насилие). Толкова неистини от парламентарната трибуна не съм чувала. Нинова стъпи на несъществуващи “трети полове, шести полове”, несъществуващи страхове. Разви треория, която също не съществува. Нейната манипулация стигна до крайности… Просто сме в предизборна кампания и за някои колеги няма принципни постановки, тези, които защитават”. Това заяви в “Кой говори” по Дарик радио Елисавета Белобрадова, депутат от “Демократична България” във връзка с отхвърления миналата седмица проект на закон за домашното насилие, внесен от ДБ.

Депутатите приеха, а после отхвърлиха мерки за защита от домашното насилие

Припомняме, че настъпи обрат при гласуването в пленарната зала на двата законопроекта за защита срещу домашното насилие в петък – на Надежда Йорданова („Демократична България“) и на Корнелия Нинова („БСП за България“). Първоначално депутатите приеха и двата законопроекта, но при прегласуването им те бяха отхвърлени. Дебатите по тях продължиха повече от два часа. Още в началото на дискусията Надежда Йорданова подчерта, че с този законопроект не се въвежда трети пол и не се прави опит за скрито приемане на Истанбулската конвенция, каквито коментари се чуха от парламентарните групи на БСП и "Възраждане".

Тялото на изчезналa жена от Варна скрито в септична яма

Белобрадова обясни, че бившият правосъден министър Надежда Йорданова месеци наред е провеждала консултации както с хора на терен, така и с множество съдии. “Беше важно този законопроект не просто да бъде поредното нещо, което после ще поправяме. А да служи наистина на българското общество и на хората, които прилагат закона”, каза Белобрадова.

По думите й всички може да са жертви - жени, мъже, деца. Идеята на законопроекта е да подаде ръка и на възрастните хора, за които не се полагат грижи. Той служи за защита на беззащитните, уточни депутатът. 

Глоба за домашен насилник, пребил жена си

“Домашното насилие е феномен, който го има във всички държави. Голямата разлика е в реакцията на държавата. Българската държава няма реакции, тя няма установени стратегии, принципи. Има една шепа хора, които обикновено са доброволци, които получават и грозните нападки на група политици. Тази цяла сфера е изоставена от държавата”, обясни Белобрадова. 

Тя е категорична, че гласуването на закона е било предизборно.

Пребитият в Охрид българин пристигна в страната, транспортират го към ВМА

Във връзка с отново нарасналото напрежение в отношенията с Република Северна Македония, след като в Охрид беше пребит българин, Елисавета Белобрадова каза: “Руската пропагандна машина не е спирала от години. Ако България и РСМ са обединени, това може да бъде една изключителна подкрепа за демократичното общество. Битката да не бъдем близки се изостря в последните години - откакто РСМ реши да кандидатства за членство в ЕС - това се случи с голямата подкрепа отвън”. 

Националният съвет на „Да, България“ също даде зелена светлина за общи листи с „Продължаваме промяната“

По въпроса с предстоящото обединение между ДБ и ПП на изборите, тя обясни, че основната цел е формиране на управление. “На хората им омръзна от предизборни кампании. Трябва да бъде със смисъл и заявка защо го правим това нещо”, обобщи гостенката.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм