Заявка за обединение между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" дадоха двете формации по време на Национално съвещание на ДСБ, което се провежда в София.

Преди началото на форума председателят на партията Атанас Атанасов каза, че се надява да получи мандат за общо явяване с "Продължаваме промяната" на предстоящите парламентарни избори на 2 април, тъй като си поставят целта да са първа политическа формация.

ПП и ДБ с жалба до съда срещу текстове от ИК, прокарани от ГЕРБ, ДПС и БСП

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов подчерта, че е отговорност заедно с "Продължаваме промяната" да направят така, че България да има демократично проевропейско управление.

"Днес ще видите първата стъпка на един процес, който се казва обединението на добрите сили. Всички демократични общности, партии, хора с каузи, с идея България да бъде просперираща държава започваме голямото обединение". Това заяви лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, цитиран от БГНЕС.

Според съпредседателя на "Продължаваме промяната" само вълна на обединение може да направи така, че всички "Борисовки", които чуваме от сутрин до вечер, да нямат значение.

Борисов с критика към Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев

Петков заяви, че през следващите три месеца този процес ще продължи като лавина. “Надеждата на всички българи, че заедно можем повече ще се случи през точно такива стъпки, които започваме днес. Тук сме, за да започнем този процес, който ще е много по-голям, отколкото сбора на няколко партии”, каза лидерът на ПП.

Според него добрите сили са се фрагментирали и сега те ще бъдат обединени. “Всички хора от задкулисието ще започнат да се страхуват”, добави Петков.

Журналист пред Дарик: Това няма да са последните парламентарни избори за годината

В събота се провежда ационално съвещание на ПП "Демократи за силна България" (ДСБ). Очаква се на форума да бъде обсъдено как да се явят на предсрочния парламентарен вот.

Тази седмица в кулоарите на парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов потвърди, че се водят разговори с "Продължаваме Промяната" за общо участие във вота, но подчерта, че все още няма нищо финализирано в преговорите за коалиция.

ПП и ДБ преговарят за общо явяване на изборите

Целта в момента е, посочи тогава той, в рамките на преговорите по най-прагматичен начин да видим възможно ли е да направим конструкция, която да отговори на въпроса как ще се управлява страната, как ще се реформира.

Преди съвещанието съпредседателят на "Демократична България" заяви: "Успехът на следващите избори е да намерим онази формула на участие в тях, която да ни позволи да излъчим силно, демократическо и реформаторско управление".

Какви са очакванията на депутатите за предстоящите избори?

Лидерът на ДСБ Атанас Атанасов от своя страна заяви, че се надява да получи от Националния съвет на партията мандат за коалиция с “Продължаваме промяната”.

Атанасов подчерта, че е важно да бъдат първи на следващите избори. Според него страната трябва да се управлява от редовно, а не от служебно правителство преди местния вот през есента.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм