„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ внесоха в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционни текстове от Изборния кодекс, прокарани в 48-ото Народно събрание от ГЕРБ, ДПС и БСП.

В жалбата си до Конституционния съд от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ оспорват промените в Изборния кодекс, приети в началото на декември миналата година.

Радев се срещна с представители на ЦИК, изборите вероятно ще са на 2 април

Никола Минчев от „продължаваме промяната“ уточни, че на първо място оспорват въвеждането на избор пред част от българските граждани как да гласуват - дали с хартиена бюлетина или с въведената бюлетина от машина. По думите му това се отнася само за част от гражданите, тъй като изборът на хората в секции с под 300 избиратели е отнет.

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

На второ място двете формациите възразяват срещу превръщането на машинното гласуване в на практика отпечатване на бюлетини. Минчев коментира, че промените, направени от мнозинството в парламента напълно обезсмислят машинното гласуване, тъй като така то не отговаря на обичайните стандарти.

ЦИК успешно тества хартията за бюлетините за машинно гласуване

По думите му проблем има и в начина, по който са въведени промените, тъй като според Конституцията законите трябва да се приемат на две четения.

Според Минчев едва ли съдът ще се произнесе преди изборите на 2 април.

Надежда Йорданова от „Демократична България“ уточни, че практиката показва, че периодът за произнасяне, след приемането на дадено дело за допустимо, е от 6 месеца до година и нещо.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм