Предстои ви пътуване, но се притеснявате какво можете да вземете със себе си в самолета?

Отговорихме на някои от въпросите, които може би си задавате за това какво е позволено да се вземе на борда. От ограничения за течности до основни лекарства или електроника, които са ви необходими в самолета, плюс правила за ръчен багаж и пътуване с домашни любимци.

Българин опита да качи 20 литра ракия на самолета за Лондон

Какви течности мога да взема в самолет?

Ограниченията за сигурност са въведени от много години, за да се ограничи количеството течности, които можете да вземете в самолета в ръчния си багаж. Въпреки това, много пасажери остават объркани относно количеството храна, напитки, козметика, спрейове, пасти и гелове, които могат да носят на борда, и как трябва да бъдат опаковани те.

Официалните ограничения са публикувани на уебсайта на летище София, но нашето ръководство също би ви било от полза. 

Правилото за 100 ml за течности

Основното правило, което трябва да запомните е, че не трябва да носите повече от 100 ml от определена течност на борда на самолета.

Всяка течност, от която е повече от 100 ml, трябва да бъде опакована в багажа.

17 декември - първият полет на братя Райт с моторен летателен апарат

Течностите включват:

 • Напитки;
 • Частично или напълно течни храни (като супа, бебешка храна, мед и др.);
 • Тоалетни принадлежности и козметика (гримове, парфюми, кремове, лосиони, гелове, спирала, гланц за устни, паста за зъби и др.);
 • Спрейове и аерозоли (дезодорант, лак за коса и др.);
 • Гелове (гел за коса, душ гел и др.);
 • Разтвор за контактни лещи;
 • Всички други елементи с подобна консистенция.

Ограничението от 100 ml се отнася не само за действителното количество течност, но и за бутилките или бурканчетата, в които се съхраняват.

Когато минавате проверка на летището, всички течности трябва да се поставят в прозрачен полиетиленов плик с размери не по-големи от 20 см на 20 см. Те обикновено се предлагат безплатно на терминалите за проверка на летището.

Собственик на Twitter акаунт, който следи частните самолети на Мъск и Путин, се изправя пред съда

Можете да вземете една прозрачна торбичка на човек, така че е разумно да не носите твърде много течност със себе си, дори ако е в контейнери от по-малко от 100 ml.

Ако сте преминали през охраната и сте си купили бутилка нещо по-голямо от 100 ml на летището като алкохол, козметика или парфюм, имате право да вземете това на полета си, при условие че остане запечатано.

Има определени ситуации, когато може да се наложи да вземете повече от 100 ml течност по време на полет: ако течността е медицинска необходима, бебешка храна или течности за специални хранителни нужди.

Жена роди по време на полет, без да знае за бременността си

С изключение на бебешка храна и мляко, може да се наложи да предоставите доказателства защо трябва да приемате повече от 100 ml течност. Например, ако имате нужда от повече от 100 ml течност по медицински причини, ще ви е необходима рецепта (ако е лекарство с рецепта) и лекарска бележка.

ВИД Ръчен багаж Регистриран багаж
Гел, дезодорант спрей, парфюм ДА* НЕ
Кремове и други лосиони (напр. плажно масло, лосион за тяло и др.) ДА* ДА
Капки за очи ДА** ДА
Лак за нокти и лакочистител (незапалим) ДА* ДА
Лекарства ДА*** ДА
Бръсначки (за еднократна употреба) ДА ДА
Течен сапун ДА* ДА
Масла за вана, масажни масла и лосиони ДА* ДА
Бръсначи с открити остриета и ножчета (освен еднократните самобръсначки с вградени ножчета) НЕ ДА
Паста за зъби  ДА* ДА
Пиличка за нокти, ножичка за нокти и кожички ДА ДА
Основа за грим или фон-дьо-тен ДА* ДА
Мляко за премахване на грим, тоници и лосиони ДА* ДА
Вода за уста ДА* ДА
Течност за контактни лещи ДА* ДА
Течен гланц за устни или червило ДА* ДА
Преса за коса, сешоар ДА ДА
Шампоан, балсам, сапун, гел ДА* ДА
Традиционна или електрическа четка за зъби ДА  ДА
Течна спирала за очи ДА* ДА
Гелове и спрейове за коса ДА* ДА

* Течностите в ръчния багаж може да се превозват в контейнери по 100 мл всеки.  
** Внимание! Капките за очи се третират като лекарства от първа необходимост. Позволено е да се транспортират в опаковки над 100 мл, но е нужно да съобщите за тях отделно по време на проверката за безопасност. 
*** Течните лекарства, предписани с рецепта, могат да бъдат транспортирани в количества, по-големи от 100 мл, когато те са необходими за здравето на пътника по време на полета. Тези лекарства трябва да бъдат посочени отделно от останалите вещи в ръчния багаж на лицето, при извършване на проверки за безопасност.

Полет на EasyJet се отклони към Прага след бомбена заплаха

Джаджи и друга техника на борда на самолета 

По принцип пренасянето на малки части от електрическо оборудване като лаптопи и таблети в ръчния ви багаж не е проблем. Имаше период, когато пътуването до определени страни изискваше електрическо оборудване да се съхранява в багажното отделение, но това беше отменено.

При охраната вероятно ще бъдете помолени да извадите вашето техническо устройство от чантата си и да го прекарате отделно през скенера. 

Може да се нуждаете от специално разрешение, за да вземете някои електрически артикули по време на полети като медицинско оборудване, например. Консултирайте се с вашата авиокомпания и личен лекар или консултант, за да разберете какви разрешения може да са ви необходими.

Малък самолет се блъсна в електропроводи с високо напрежение край Вашингтон

Сега, когато можете да пътувате в чужбина само с телефона и паспорта си, важно е батериите ви да имат достатъчно живот, за да издържат по време на пътуването. 

Технически контролен списък за пътуване

 • Телефон;
 • Зарядни устройства;
 • Адаптери;
 • Преносим пакет батерии;
 • Пакет данни (за страната, която посещавате, или ако полетът ви е закъснял);
 • Шумоизолиращи слушалки;
 • Електрическа четка за зъби (и по-малко от 100 ml паста за зъби).

Мога ли да взема домашните си любимци в самолета?

Невинаги е практично да организирате настаняване за вашите домашни любимци, докато ви няма. И освен това може да не искате нищо повече от най-добрия си приятел до вас, ако пътувате.

Има международни правила относно транспортирането на домашни любимци, а има и такива, наложени от авиокомпаниите. 

Конкорд: Машината, която промени представата на света за летенето

Може ли моето куче или котка да лети в кабината?

Дали вашето куче или котка може да лети с вас и дали това е в кабината, или в багажното отделение, зависи от авиокомпанията.

Важно е да проверите техните правила и всички включени цени предварително, преди да резервирате, ако вашият домашен любимец е от съществено значение за вашето пътуване. 

Не е необичайно да видите кучета в кабината, тъй като някои авиокомпании смекчават подхода си към домашните любимци на борда. Дори тези, които обикновено не допускат кучета в кабината, обикновено правят изключение за кучета водачи и други кучета помощници, които често могат да пътуват безплатно.

Кое е най-доброто време за летене и страх ли ги е от турбуленция: Какви са тайните на стюардите

Международни правила за пътуване с домашни любимци:

Вашият домашен любимец се нуждае от паспорт. Той също трябва да бъде чипиран с микрочип. Вашият домашен любимец трябва да бъде сертифициран като ваксиниран срещу бяс и да е бил обезпаразитен/преминал скорошно лечение срещу паразити.

Ще се изисква и валиден ветеринарно-санитарен сертификат, който можете да получите от вашия ветеринарен лекар. Обработката може да отнеме няколко дни, така че препоръчваме да се подготвите предварително.

Извеждането на вашия домашен любимец извън ЕС ще зависи от държавата, която посещавате. Посолствата трябва да бъдат първото ви място за въпроси и информация относно това от какви сертификати се нуждае вашият домашен любимец, преди да може да пътува.

Как да планирате градска почивка? Наръчник за начинаещи

Ще трябва да се уверите, че вашият домашен любимец има подходяща и удобно клетка за носене за пътуването, независимо дали е в багажното отделение, или в кабината. Трябва да предвидите и вода за животинката. 

Не забравяйте, че пътуването може да бъде травматично преживяване за животните. Ако можете да намерите алтернативни начини да закарате домашния си любимец до местоназначението, което включва по-малко дискомфорт и стрес, добре е да помислите за това.

Застрахователните полици за домашни любимци предлагат ограничено покритие за пътуване с домашни любимци. Това обаче изисква вашият домашен любимец да има право да пътува. Ако пътувате с вашия домашен любимец без необходимите одобрения, има вероятност да анулирате застраховката си.

Авиокомпании ще изплатят над 600 млн. долара за възстановяване на суми на пътниците

Разрешен багаж

Твърде лесно е да бъдете ужилени от неочаквана такса за чанта, която е с 5 см по-голяма от допустимото за ръчен багаж, или куфар, който е с няколко грама по-тежък от ограниченията.

Всяка авиокомпания ще има различен набор от квоти и ограничения за регистриран и ръчен багаж. Те могат да варират от маршрут до маршрут и да се променят с кратко предизвестие.

Избягвайте всякакви неприятни изненади на летището, като знаете ограниченията за багажа си, проверите отново допустимия си багаж на уебсайта на вашата авиокомпания и не забравяйте да проверите предварително всички допълнителни такси, за да сте сигурни, че винаги плащате най-ниските такси.

Полет на „Емирейтс” бе върнат в Атина заради бомбена заплаха

Претеглете багажа си  

Почти всичко, което притежавате, може да бъде превозено в багажното отделение на самолет (включително домашни любимци, велосипеди, музикални инструменти и ковчези), но всяка авиокомпания има строг набор от ограничения и разрешен багаж, който в крайна сметка може да ви струва много пари, ако ги игнорирате.

В разумни граници повечето авиокомпании ще ви позволят да регистрирате колкото искате тежки чанти в багажното отделение, но обикновено ще ви таксуват допълнителнао за това. Вметка: таксите на летището винаги са много по-солени, отколкото онлайн. Ако планирате да летите с много багаж, резервирайте предварително допълнителните си чанти, преди да напуснете дома. Повечето авиокомпании ви позволяват да направите това, когато резервирате билета си, и често ви дават втори шанс, когато се регистрирате онлайн.

Авиокомпания премахна 6 седалки, за да настани най-високата жена в света (снимки)

Ако летите с нещо ценно в багажното отделение, уверете се, че е покрито от вашата застрахователна полица за пътуване. Необичайни екстри и скъпи артикули (включително стикове за голф, ски и бизнес оборудване) понякога ще бъдат посочени като допълнителна екстра, така че си струва да проверите внимателно графика на полиците си, преди да стегнете багажа.

Избягване на таксите за свръхбагаж

Ако искате да сте сигурни, че няма да плащате допълнително за регистрирания си багаж, трябва внимателно да следвате правилата. Когато стигнете до летището, всичките ви регистрирани чанти ще бъдат претеглени (а понякога и измерени), за да се уверят служителите, че са в границите, посочени в ограниченията на авиокомпанията за регистриран багаж. Просто казано, ако не искате да плащате за допълнителен багаж, не носете такъв със себе си. Претеглете куфарите си у дома, преди да тръгнете, и се уверете, че не надвишават лимита.

Трима са загинали при самолетната катастрофа в езерото Виктория

Ако планирате да носите подаръци или сувенири от пътуването си, трябва да сте сигурни, че ще можете да ги опаковате, без да плащате за превишаване на лимита за чекиран багаж.

ОСТРИ ПРЕДМЕТИ

ВИД Ръчен багаж Регистриран багаж
Самобръсначки, ножчета за бръснене в насипно състояние НЕ ДА
Високи токчета ДА ДА
Ножички за нокти и за кожички ДА ДА
Игли за плетене и игли за плетене на една кука НЕ ДА
Самобръсначка и ножчета НЕ ДА
Самобръсначки за еднократна употреба ДА ДА
Ножове, ножици НЕ ДА
Скалпел НЕ ДА
Спринцовки и игли НЕ ДА
Шило за лед, тирбушон  НЕ ДА
Брадвичка, сатър НЕ ДА

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм