Навигирането в света на летищата и самолетите може да бъде стресиращо, но ако някой е експерт, това са стюардесите. Заинтригувани да разберат техните трикове, от CNN Travel разговаряха с британеца Крис Мейджър и американката Али Малис, за да чуят техните мнения по някои от ключовите въпроси за пътуването.

Авиокомпания премахна 6 седалки, за да настани най-високата жена в света (снимки)

Кое е най-доброто време за летене?

Някои дестинации предлагат няколко полета през деня. По-добре е да тръгнем рано или късно? Малис гласува за първото, когато става дума за лични пътувания. "Това е моят трик", казва тя. "Не знам дали да казвам на всички. Хората ще вземат всичките ми сутрешни полети", пошегува се стюардесата.

Логиката на Малис е, че времето е по-малко вероятно да попречи на летенето, дори ако е имало закъснения предния ден. Системата обикновено се нулира през нощта. Когато се отнася за празничните пътувания, Малис предлага да си оставите повече време, ако можете. Например, летенето в деня преди Бъдни вечер, а не на 24-и, ви дава малко свобода на действие.

Защо високите температури затрудняват излитането на самолетите

Какво мога да направя, ако полетът ми закъснее?

Случват се закъснения и Малис напомня на пътниците, че стюардесите и пътниците са "от един отбор". Мейджър се съгласи. "Ако не можем да тръгнем, не можем", казва той. “Ще направим всичко по силите си, за да излетим, защото това е и в наш интерес.”

И противно на това, което някои пътници си мислят, стюардесите не крият информация от пътниците. "Няма смисъл", казва Мейджър.

Американка роди на височина от 10 000 метра

Как побеждавате джетлага?

Ако трябва да се преминават различни часови зони, Мейджър е голям привърженик на кратката дрямка при пристигане – с едно предупреждение: да бъде кратка и да останем будни, докато падне нощта.

"Не си лягайте просто, защото оставате в собственото си време и не помагате на собствения си часовник да пренастрои циркадния ви ритъм", казва той.

Въпреки това понякога стюардесите са на дестинация само за 24 часа. Ако случаят е такъв, Мейджър обяснява, че обикновено се остава в нормалната часова зона за тях. Малис смята, че някои пътници може да намерят това полезно по време на празничния сезон.

Пътник изпрати голата си снимка на останалите пасажери в самолет (видео)

Тя подчертава значението на "хидратацията, храненето с питателна храна и упражненията". И "да останете в синхрон с тялото си възможно най-добре". 

"Наистина единственият начин, по който съм стигнала дотук в кариерата си на стюардеса, е като дадох приоритет на почивката", добавя тя.

Щорите на прозорците да се държат затворени или отворени?

Някои хора ги искат затворени, други хора - отворени. Мейджър казва, че щорите на прозорците са спорен въпрос, особено при полети на дълги разстояния, но отговорът често е доста ясен.

"Ако е нощен полет, затворете ги", препоръчва стюардът. "Само на един човек да му е отворена щората, светлината навлиза и държи хората будни и това наистина въздейства. Ясно е обаче – хората искат да погледнат надолу. Ако летите над Хималаите, искате да погледнете връх Еверест. Защо не бихте искали?"

Двама пилоти се сбиха по време на полет

Щорите също трябва да бъдат отворени при кацане, поради правилата за безопасност, за голямо раздразнение на някои сънливи пътници. Мейджър казва, че ако пътниците се дърпат, той ще се опита да обясни, че екипажът трябва да може да вижда навън, за да се приспособи към светлината, в случай че има проблеми.

"Мисля, че хората се справят с обяснение много по-добре, отколкото със заповед", казва той.

Pixabay

Как се справяте с притеснените пътници?

За някои пътници е свързано с това, че не контролират ситуацията. Други пътници мразят неидентифицираните шумове, които озвучават полета.

"Когато намеря някого, който се страхува от летене, се опитвам да разбера какъв е поводът зад това“, казва Мейджър. "Ако можете да говорите с хората и да разберете защо са уплашени, тогава можете да облекчите страховете им, защото шансовете нещо механично да създаде ситуация, в която самолетът да се разбие, са много малки".

Някои хора намират за полезно да научат повече за механиката и логистиката. Други пътници просто имат нужда от разсейване и разговорът със стюардесите може да помогне.

Пилот скочи от повреден самолет без парашут от височина над 1100 м

Ако Мейджър говори с разтревожен пътник преди излитането на самолета, има и друга важна причина – стюардесите искат да избегнат някой да реши да слезе от самолета в последния момент, което би забавило полета. Мейджър и екипът му трябва да решат възможно най-бързо дали пътникът може да лети този ден.

Малис съветва притеснените летци да се представят на екипажа. Ако тя знае, че пътник е нервен, ще се опита да го следи по време на полета. Стюардесата препоръчва дихателни техники и съветва да вземете със себе си увлекателна книга или да се “изгубите” в телевизионно шоу или филм.

Притеснявате ли се от силна турбуленция?

Когато е на полет, Малис гледа на турбуленцията като на “неудобство“.

“Малко е смешно, когато съм пътник и попадна в турбуленция, се чувствам като всеки друг пътник, а в това няма смисъл. Винаги си казвам “Какво беше това? Всичко наред ли е?"

Това е напомняне, че полет с турбуленция не е приятен за никого – дори ако обикновено не е повод за безпокойство.

Превод: Илина Стоянова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм