Всяка ваксинация, включително ваксината срещу Ковид-19, може да причини странични ефекти като умора и мускулни болки. Но е трудно да се диагностицира така нареченият постваксинален синдром. Какво знаем за вредата от ваксината? Подобно на дългия Ковид, постковид ваксинационният синдром се характеризира с голямо разнообразие от симптоми и клинични картини, включително синдром на хроничната умора, мигрена, мускулни болки или сърдечно-съдови заболявания. Колкото и многостранни да са симптомите, те имат едно общо нещо - могат да се появят при засегнатите малко след ваксинацията срещу Ковид, предава DW.

Отпадат задължителната изолация на болните от Ковид и карантината за контактните

Много хора смятат, че имат постковид ваксинационен синдром, защото са развили такива симптоми след ваксината. От гледна точка на засегнатите това е напълно разбираемо, казва Харалд Прюс от берлинската болница Шарите и Германския център за невродегенеративни заболявания (DZNE). Но само защото симптомите са се появили след инжекцията, не означава, че тя ги е причинила. Прюс обяснява, че постковид ваксинационният синдром „е напълно надценен в своите измерения“.

До 31 октомври 2022 г. почти 51 000 предполагаеми случая на сериозни странични ефекти след ваксинация срещу Ковид са били докладвани на Института „Паул Ерлих“ - федералният орган, отговарящ за ваксините и лекарствата в Германия. Институтът публикува редовни доклади за безопасност на ваксините срещу Ковид, но експерти като Прюс смятат, че по-голямата част от тези случаи се дължат на нещо различно от страничните ефекти на ваксината. Все пак някои от засегнатите хора искат да съдят производителя на ваксини "BioNTech" за предполагаеми щети от ваксината.

България спестява 188 млн. лева по договора с Pfizer за доставка на ваксини

Страничните ефекти на ваксината не са необичайни

Не е необичайно ваксините да причиняват отрицателни странични ефекти при малък брой хора. Например, проучванията показват, че ваксината срещу H1N1 (свински грип), както и самото заболяване, са причинили нарколепсия - хронична неспособност за регулиране на циклите сън-събуждане - при много малък брой пациенти с подобни, предвидими генетични фактори.

„Този отговор на ваксината беше по-лесен за доказване“, казва Прюс, „защото по-малко хора всъщност се заразяваха с H1N1 по това време. Това не беше случаят с Ковид, когато милиони хора се заразяваха и се ваксинираха наведнъж.“

България е платила 345 млн. лв. за Ковид ваксини

Как може да се диагностицира синдромът след ваксина срещу Ковид?

Прюс вижда много хора, които вярват, че страдат от постковид ваксинационен синдром, по време на неврологичните консултации след Ковид-19, които провежда в неврологичната клиника на Charité.

„Първата индикация, че главоболието, умората или мускулната слабост на дадено лице може действително да имат нещо общо с ваксинацията, е времевата рамка - ако симптомите се появят няколко дни до седмици след инжектирането, може да има връзка“, казва той. „Но дори и тогава постковид ваксинационният синдром е почти невъзможен за доказване. Няма нито един биомаркер, който да е широко приет от науката.“

СЗО отмени статута на пандемия на Ковид

Биомаркер може да бъде специфично антитяло, което тялото произвежда в отговор на ваксинация. Например, изследователите откриват специално антитяло в кръвта на хора, които са развили възпаление на сърдечния мускул (миокардит) след ваксиниране. Миокардитът се счита за възможен, рядък страничен ефект след ваксинация с иРНК ваксини като BioNTech/Pfizer и Moderna.

Проблемите, възникнали след прилагането на ваксината Astrazeneca, са още един рядък пример за това, че изследователите са успели да стигнат до окончателното заключение на ранен етап, че самата ваксина е източникът на проблемите.    

„Случваше се рядко, но беше ясно, че ваксината е причинила много специфичен модел на церебрална венозна тромбоза, която иначе е неизвестна, защото е свързана с много специфичен тип антитяло, което се развива в отговор на кръстосана реакция с ваксината“, казва Прюс.

България отказва нови доставки на ваксини срещу Ковид

Всичко това се усложнява от факта, че хората по света ежедневно изпитват главоболие, синдром на хроничната умора и сърдечно-съдови заболявания – и то не само след пандемията.

„Всеки ден само в Германия се поставят 30 нови диагнози за множествена склероза“, казва Прюс. Приписването на всички тези неща на ваксинацията без твърди доказателства не би помогнало на хората. Неправилната диагноза на постковид ваксинационния синдром може дори да попречи на усилията пациентите с други заболявания да получат терапията, от която действително се нуждаят. Освен това, един от малкото начини да се каже с някаква степен на сигурност, че дадено лице страда от постковид ваксинационен синдром, а не от дълъг Ковид, е ако този човек е започнал да изпитва симптоми скоро – седмици, а не месеци – след като е получил инжекцията и не е бил диагностициран с Ковид в който и да е момент преди това. Това може да е трудно, тъй като хората може да са имали Ковид инфекция, но да не знаят.

Собственик на компания за PCR тестове е обвинен в измама за $83 млн., подменял резултати

Прюс и други, които се занимават с темата, подозират, че истинският постковид ваксинационен синдром вероятно е много рядък. Клиничните картини, с които засегнатите идват на консултацията с Шарите, обикновено имат други причини.

Какво се случва в телата на пациенти след ваксинация срещу Ковид?

Понастоящем има малко убедително медицинско разбиране какво точно се случва, когато пациентите развият постковид ваксинационен синдром, но има някои теории. Д-р Кристин Фалк, президент на Германското дружество по имунология, казва, че връзката между дългия Ковид и постковид ваксинационния синдром може да бъде кръстосана реакция с шиповия протеин - който се създава от ваксина или е елемент от нея - и самата инфекция.

ФБР: Причината за пандемията “твърде вероятно“ е лабораторен инцидент в Китай

Има някои хора, които, след като са били заразени или ваксинирани, не само създават нормални антитела срещу шиповия протеин, но също така изпитват нещо като кръстосана реакция, която произвежда антитела, които по невнимание могат да разпознаят ендогенни структури - т.е. основни структури, създадени от самото тяло. Те се наричат автоантитела и присъстват при много хора с автоимунни заболявания. Това може да е причината постковид ваксинационният синдром и дългият Ковид да имат толкова сходни симптоми.

С всичко казано дотук, идеята на Фалк е само теория на този етап, като са необходими много повече изследвания по темата.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм