Мъж от Илинойс е обвинен в това, че е измамил правителството на САЩ с милиони долари за своята компания за PCR тестове за Ковид и се твърди, че е лъгал за резултатите от тестовете.

44-годишният Зишан Алви беше съсобственик на Laboratory Elite, със седалище в Чикаго, която се твърди, че предлага два вида тестове за Ковид - PCR тестове и 15-минутни бързи антигенни тестове, според обвинителен акт от прокуратурата.

Компанията предлага и услуга, при която хората могат да платят такса, за да получат по-бързо резултатите си от PCR тест.

Меджидиев: Има 2 разумни решения: прекратяване договора с Pfizer или драстично намаляване на количествата

Твърди се, че между февруари 2021 г. и февруари 2022 г. Алви и други от неговата компания са разработили план за търсене на възстановяване на разходите за тестове от правителствената администрация за здравни ресурси и услуги, която покрива разходите за тестване за Ковид-19 за хора без здравно осигуряване.

Тези тестове или никога не са били извършени, или са извършени по такъв начин, че резултатите да са ненадеждни, според обвинението.

Освен това, за да намали разходите и да увеличи печалбите, Алви твърди, че е казал на служителите да използват по-малко материали за PCR тестовете, включително реагенти, което е вещество или смес, използвана от теста за химичен анализ. Използването на по-малко от тези материали направило тестовете ненадеждни.

Китай отваря отново границите за туристи след Ковид

В течение на този период Laboratory Elite получила повече от 83 милиона долара от програмата за незастраховани HRSA, част от които Алви прехвърлил в лична сметка.

Прокурорите заявиха, че след това той е използвал тези пари за покриване на лични разходи, включително превозни средства и инвестиции в акции и криптовалута.

Обвинителният акт изисква отнемане от подсъдимия на най-малко 6,8 милиона долара - предполагаемо неправомерно придобити печалби, в допълнение към пет луксозни превозни средства и средства от други търговски и инвестиционни сметки“, според американската прокуратура.

Бум на необясними смъртни случаи при чернокожи бебета. Какво се случва?

Нещо повече, твърди се, че Алви е казал на служителите да предоставят отрицателни резултати от теста на хората, на които са били взети проби, но те са били изхвърлени.

Той е обвинен от голямо федерално жури по 10 обвинения в измами и едно обвинение в кражба на държавни средства.

Абсолютно осъдително е ответникът да използва криза в общественото здравеопазване, за да измами данъкоплатците и допълнително да изложи общественото здраве на риск чрез предоставяне на измамни резултати от тестове за Ковид-19“, каза главният прокурор на Илинойс Кваме Раул в изявление.

Корона бейби бум в Европейския съюз

Ако Алви бъде признат за виновен, всяко обвинение за измама се наказва с до 20 години във федерален затвор, а обвинението за кражба на държавни средства се наказва с до 10 години, според прокуратурата на САЩ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм