България ще спести 188 милиона лева, които трябваше да заплати по договора с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини срещу COVID-19. Това става възможно след предоговаряне на условията по договора, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

„Moderna” с обещание за ваксини срещу рак и сърдечни заболявания до 2030 г.

В страната ни ще бъдат доставени единствено заплатените и отложени количества ваксини, които трябваше да получим през изминалата 2022 г. След това, до изтичането на договора с Pfizer/BioNTech през 2026 г., България няма да получава нови доставки, освен ако страната ни изрично не пожелае това.

Меджидиев: Има 2 разумни решения: прекратяване договора с Pfizer или драстично намаляване на количествата

Тази част от споразумението отговаря на искането на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, отправено пред Европейския съюз и Европейската комисия, в бъдеще България да заплаща количества ваксини единствено на база реални потребности.

Собственик на компания за PCR тестове е обвинен в измама за $83 млн., подменял резултати

В същото време, с предоговарянето на условията, през следващите три години страната ни ще има гарантиран приоритетен достъп до нови адаптирани ваксини, произведени от компанията, за всички бъдещи варианти на вируса SARS-CoV-2, при евентуална нужда.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм