„При договарянето между компанията "Пфайзер" и ЕК становището на България бе, че искаме да получаваме дози ваксини против Ковид-19 само ако имаме нужда. Обсъжда се предоговаряне и заплащане на т.н. такса "неустойка" за ваксини, които още не са произведени, но България и Полша застават на позицията, че няма да подпишат такова предложение“. Това заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев, предаде БГНЕС.

Досъдебното производство за антигенните тестове за ученици е прекратено

Меджидиев уточни, че Полша подкрепя България по повод сегашните преговори за продължаване на изкупуване на дозите ваксини. „МС взе решение, че страната няма да се присъедини към ново предоговаряне и доставки на ваксини.

При договаряне между "Пфайзер" и ЕК становището на България бе, че искаме да получаваме ваксини само ако имаме нужда. 1,4 млн. дози са ваксините, които са платени, но няма на кого да ги прилагаме, да не говорим за огромния брой, който предстои да бъдат доставени. Обсъжда се предоговаряне и заплащане на т.н. такса "неустойка", ако се откажем от новите дози ваксини, но България и Полша застават на позицията, че няма да подпишат такова предложение“, каза още Меджидиев.

27 под карантина в Дом за стари хора-Харманли

"Полша и България се намират пред много сходни предизвикателства в сферата на дигитализацията на здравеопазването, липсата на кадри в сектора, както и повишаване на информираността по повод медицинска профилактика и ваксинирането на гражданите", съобщи здравният министър на Полша Адам Ниеджиелски.

„Най-важното, за което постигнахме съгласие, е Общата позиция по предоговарянето на условията за доставки на ваксини срещу Ковид-19, която е негативна. Неприемливо е публичните финанси за здравеопазване да бъдат харчени за ваксини, които няма да бъдат използвани“, каза още полският здравен министър. Обмисляме общо писмо до Урсула фон дер Лайен, председателят на ЕК, както и до "Пфайзер", с което да апелираме за тяхната обществена отговорност“, подчерта още той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм