Прекратено е досъдебното производство по случая със закупуването на бързи антигенни тестове за ученици, когато здравен министър бе д-р Стойчо Кацаров.

Производството е прекратено с окончателен акт на прокуратурата и бе свързано с евентуални установени нарушения за закупуването на бързи антигенни тестове за ученици.

Спецпрокуратурата разследва поръчката на тестове за ученици

Актът гласи: „Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деянието не е извършено или не съставлява престъпление“.

В мотивите на постановлението за прекратяване е записано, че е установено, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров е направена законосъобразно.

Собственик на компания за PCR тестове е обвинен в измама за $83 млн., подменял резултати

Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитава интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат за бюджета на Министерството на здравеопазването, респективно за Централния бюджет, чрез реализиране на приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за закупуване на бързи антигенни тестове за откриване на SARS-CoV-2 за изследване на ученици.

ФБР: Причината за пандемията “твърде вероятно“ е лабораторен инцидент в Китай

Д-р Стойчо Кацаров заявява, че оклеветяването му не е по грешка. „То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици, на която беше извънредната смъртност от Ковид–19“, добавя д-р Кацаров.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм