Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че пандемията от Ковид-19 "твърде вероятно" е причинена от лабораторен инцидент в китайския град Ухан. Той говори два дни след като подобна хипотеза предложи американското министерство на енергетиката, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"От известно време вече ФБР смята, че произходът на пандемията твърде вероятно е (свързан с) лабораторен инцидент в Ухан", каза Рей в интервю за телевизия "Фокс нюз".

След 959 дни: Град вече не налага глоба от $1000 за неносене на маска

Нови разузнавателни данни разклатиха доверието в подобен анализ на енергийното министерство, що се отнася до хипотезата за изтичане от лабораторията, казаха анонимни източници, цитирани от "Уолстрийт джърнъл", "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен.

Вестниците впрочем изтъкват, че министерството, разполагащо с биологични лаборатории, е поставило на своя анализ маркера "слабо ниво на доверие".

Нов опасен вариант на „Омикрон“ е засечен у нас

В света на американското разузнаване сега цари още по-голямо разцепление – според някои Ковид-19 се е разпространил чрез естествено предаване. 

Кристофър Рей обвинява в интервюто си Китай в опити да блокира разследването на САЩ за причините, довели до пандемията, убила от 2020 г. близо 7 милиона души и обърквала месеци наред световните пазари. 

Над милион ваксини срещу Ковид ще са с изтекъл срок до юни 2023 г.

Пекин яростно отхвърля тези твърдения.

За научната общност е от ключово значение да определи произхода на коронавирусната пандемия, за да се бори с по-добри резултати срещу евентуална нова епидемична вълна. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм