За периода от 02.08.2022 г. до началото на януари 2023 г. е изтекъл срокът на годност на 657 762 дози от ваксината Comirnaty, и на 271 910 дози от ваксината Spikevax. Това съобщава служебният здравен министър Асен Меджидиев в отговор на парламентарен въпрос.

Китайците са щастливи: Страната отвори границите си за влизане

Към 30.06.2023 г. от наличните количества ваксини в страната ще изтече срокът на годност на близо милион /956 146/ дози от ваксината Comirnaty, и на 15 780 дози от ваксината Spikevax, и на 9 420 дози от ваксината COVID-19 Valneva.

301 са новозаразените с Ковид у нас

През ноември 2022 г. е инициирана кореспонденция с Министерството на външните работи за проучване от дипломатическите представителства на Република България относно желанието на техните държави да получат ваксини срещу COVID-19 чрез препродажба или дарение и по-конкретно на ваксина Comirnaty и JCOVDEN. До момента единствено Посолството на България в Полша уведоми Министерство на здравеопазването за това, че Полша разполага с достатъчни количества на ваксини срещу COVID-19 и няма потребност от получаване на допълнителни количества.

Съдът в Германия осъди лекарка за издаването на удостоверения срещу носенето на маски

Шри Лнака също няма нужда да им се изпращат ваксини от България, става ясно от нота на посолството на Шри Ланка във Варшава.

Взрив на Ковид заразявания през изминалото денонощие

На 02.01.2023 г. по линията на Механизма за гражданска защита на ЕС е било получено известие за това, че Република Малдиви е подала заявка да получи дарение от 30 000 дози от ваксината на Пфайзер - ВА.4-5 (със срок на годност 31 юли 2023 г.). Точка за получаване е Международно летище - Виена, допълва още здравният министър. Предстои уточнение на детайли по отношение на възможността за дарение, без да се поема финансов ангажимент от България за логистика и спедиция, както и за взимане на количествата от територията на страната. В случай че тези условия са приемливи за Малдивите, то дарението ще може да се реализира съобразно изпратените от Европейската комисия образци на двустранно и тристранно споразумение за дарение, които до настоящия момент са използвани и от България. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм