Германска лекарка беше осъдена на две години и девет месеца затвор за незаконно издаване на удостоверения, позволяващи да не се носят маски, на повече от 4000 души по време на коронавирусната пандемия, съобщи АП.

Районният съд в югозападния град Вайнхайм потвърди, че докторката е осъдена за "издаване на неверни здравни сертификати" на хора от цяла Германия, повечето от които тя никога не е срещала и не е преглеждала. По време на процеса обвиняемата твърдяла, че носенето на маски е вредно за здравето на хората.

Китай се възмути от мерките за Ковид-19

Освен че ще лежи в затвора, жената получи и тригодишна забрана за упражняване на лекарската професия и бе осъдена да плати 28 000 евро - общата сума, която е взела за издаването на документите. Офис асистентът ѝ е глобен с 2700 евро.

„Лекарката възнамерява да обжалва“, съобщи адвокатът й.

Десетки нейни поддръжници се събраха пред съда във Вайнхайм, за да протестират срещу присъдата и наложените заради пандемията ограничения.

Италия въвежда задължителен Ковид тест за пътниците от Китай

Миналата година Германия отмени изискванията за носене на маски на закрити обществени места, но те остават задължителни във влаковете, пътуващи на дълги разстояния, в лекарските кабинети, болниците, домовете за възрастни хора и в някои превозни средства на регионалния обществен транспорт, отбелязва АП.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм