Пекин се възмути от изискванията за тестване за Ковид-19, наложени на пътниците от Китай, и заплаши с контрамерки срещу прилагащите ги страни, сред които са САЩ и няколко европейски държави, съобщи Асошиейтед прес.

"Вярваме, че ограниченията за влизане, приети от някои държави, насочени към Китай, нямат научна основа, а някои прекомерни практики са още по-неприемливи", заяви на брифинг говорителката на външното министерство Мао Нин.

Австралия отмени 33 000 глоби за Ковид

„Твърдо се противопоставяме на опитите за манипулиране на мерките за Ковид и използването им за политически цели и ще предприемем контрамерки въз основа на принципа на реципрочност", каза тя.

Тази седмица Австралия и Канада се присъединиха към нарастващия списък на държавите, които изискват от пътуващите от Китай да си направят тест за Ковид-19 преди да се качат на борда на самолета, тъй като Китай се бори с общонационалната епидемия от коронавирус, след като внезапно облекчи ограниченията, които бяха в сила през по-голямата част от пандемията.

“Под карантина сме, но не ни дават храна”: Сблъсъци в най-голямата в света фабрика на iPhone (видео)

Други държави, включително САЩ, Великобритания, Индия, Япония и няколко европейски държави, обявиха по-строги мерки по отношение на коронавируса за пристигащите от Китай на фона на опасенията поради липсата на данни за инфекциите в Китай и страховете от възможността за разпространение на нови варианти на коронавируса.

Китай, който през по-голямата част от пандемията прилагаше стратегията за "нулев Ковид", която налагаше строги ограничения, целящи унищожаването на вируса, внезапно смекчи тези мерки в началото на декември.

Изгубени в паниката: Защо в пандемията не действахме по наличния План за милиони?

Преди това китайските власти съобщиха, че от 8 януари пристигащите от чужбина вече няма да трябва да минават през карантина при пристигането си в Китай.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм