„През 2006 г. е приет Национален план на Република България за готовност при пандемия. Този план е над сто страници. Там са напълно упоменати действията на различни институции, министерства, ресурсно осигуряване и какво ли не. Като избухна т. нар. Ковид пандемия, никой не отвори да погледне какво вече има. Почнаха един щуротии – щабове, игра с термини и подобни.“ Това коментира в студиото на Дарик Бургас спешният гръден хирург и общественик - д-р Веселин Джендов.

Д-р Джендов: Всички детски болници досега са обвити в скандали


Той обясни какво съдържа този план: „Целта е да се осигурят максимални възможности за лечение на заболелите, както и ефективно функциониране на основните за обществения живот сектори и служби като здравеопазване, сигурност, транспорт.“ По думите му, този план е адекватен и приложим, за жалост забравен, въпреки че по него са заделени и 3,6 млн. лв. от бюждета. 


Според хирургът с термина „триаж“ неправомерно се спекулира, защото нямало подобна практика в България. „Триажът се случва, когато има излишък от пациенти и недостиг на медицинска помощ. При него се решава, кой има по-голям шанс за оцеляване. При падемията от 2020 нямаше подобна криза, имаше недостиг на далновидност, административен капацитет и организация“, каза още той. 

Сякаш е игра с конструктор: Къде и как ще вместим детската болница в Бургас?


Д-р Джендов определи отношението през изминалите 30 години към здравеопазването като пренебрежително. „Във всички ВУЗ-ове съществуват т. нар. катедри по медицина на бедствените ситуации. Всички те имат професори, доценти, старши асистенти. Никъде не съм чул да са произвели някакъв приложим продукт“, завърши той.


Защо в ситуации на кризи, от какъвто и да било характер, България не работи като външна граница на ЕС с всички изготвени Планове, чуйте от д-р Веселин Джендов в звуковия файл:

Автор на статията: Никола Попов

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм