„Всички детски болници досега, освен евентуално бъдещата бургаска детска болница, са обвити в скандали, корупция и мръсни сделки", коментира в студиото на Дарик Югоизток бургаският хирург д-р Веселин Джендов. След последното обсъждаяне на проекта в местната администрация, той отново постави темата за построяването на специализирана детска болница в Бургас, за което настояват и негови колеги от десетилетие.

Как ще се развие детското здравеопазване?

„Още преди десет години поканих проф. Пресиянов от Факултета по атомна физика, проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести, и тогавашния национален консултант по онкологични заболявания Митко Калев, както и проф. Чалдъков. След това през 2019 г. кметът Николов, в контекста на предизборната кампания, официализира и артикулира този проблем“, сподели д-р Джендов.

По думите му, проектът за детската болница има нужда от корекция, а самата лечебница задължително трябва да бъде оборудвана с протонен ускорител. „Няма друго по-безопасно лечение на тумори в черепната кутия и в гръбначния стълб, особено в детско-юношеска възраст“, заяви той.

„Почти цялата енергия от облъчването отива в тумора и освен това, тя може да бъде в порядъци по-точно насочвана от всички други видове лечение“, посочи д-р Веселин Джендов.

IDOM представи етапите по строителството на бургаската детска болница

Той добави, че подобно съоръжение има само на 25 места в Европа, а на Балканския полуостров би било първото.

„Бургас е най-добрият избор по редица причини“, заяви Джендов, като една от тях е новият медицински факултет в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, което ще бъде предпоставка за създаването на нови кадри със сериозна научна подготовка.

„Това, което категорично настоявам и искам да разберем, е дали общинският съвет има желание и намерение бъдещата детска болница да не бъде „копи-пейст. Струва ми се наивно в Бургас да се направи една болница, която да обслужва Бургаски, Ямболски и Сливенски окръг, при положение, че утвърдени детски клиники има в Старозагорския и Тракийския университет, както и във Варна“, посочи хирургът.

Според него, ако тази клиника не е оборудвана с протонен ускорител, смисълът от нейното построяване се губи.

Нейкова в писмо до здравния министър: Протонният ускорител да бъде в Бургас

А защо Онкологичният център в Бургас не е оборудван с такава машина, д-р Джендов обясни с липсата на познания в тази сфера и допълни: „... и до този момент, в България на пръсти се броят хората, които вдяват какво е протонен ускорител. Още по-малко са тези, които са работили с него.“

Освен административни, проблемите пред построяването на детска болница в Бургас са и финансови

„20 милиона за протонен ускорител, не знам до каква степен са посилни в областта на здравеопазването за едно лечебно заведение. Поради това, финансиране може да се намери по европейски програми“, посочи Джендов.

Хирургът коментира и проблема за тенденциозното пренебрегване на българските деца.

„Никъде няма отделение „Детска онкология“. В Пловдивската болница има за детска онкохематология. Но за солидни тумори – тумори в мозъка, в окото, в гръбнака – няма.“ Д-р Джендов завърши с думи на своя приятел проф Чалдъков, че не трябва да има принос в българската наука, а български принос в световната.

Чуйте цялото интервю с д-р Веселин Джендов в звуковия файл:

Автор на статията: Никола Попов

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм