Десетки бургазлии от няколко поколения се събраха в навечерието на Димитровден в двора на гимназията по туризъм  „Проф. д-р Асен Златаров“ за да дадат началото на „Българщина“.

„Българщина“ препълни двора на гимназията по туризъм в навечерието на Димитровден

Първото издание на фестивала на хляба и традициите се организира от фондация „Евгений Мосинов“ с председател Илияна Мосинова по Националния план за възстановяване и устойчивост със съдействието на Община Бургас и директорът на Професионалната гимназия по туризъм -  инж. Фотинка Въргова.

„Българщина“ препълни двора на гимназията по туризъм в навечерието на Димитровден

Събитието откри кметът на Бургас – Димитър Николов, който изрази задоволство си от интереса на младите хора към националните празници и традиции.

„Българщина“ препълни двора на гимназията по туризъм в навечерието на Димитровден

„Радвам се да ви видя в навечерието на един много важен за мен и за всички българи празник. Направи ми впечатление, какво разнообразие от хлебни изделия са представени на фестивала и нямам търпение да ги опитам. Искам да благодаря на всички вас, че отделихте от съботния ден и сте съпричастни с този прекрасен празник. Специални благодарности на организаторите за интересния подход да съчетаят младите хора, с българските кулинарни традиции, бургаските клубове, тракийското дружество, възрастните хора, които носят безценна информация и това богатство на българщината. Използвам възможността в аванс да поздравя всички, свързани с изграждането и развитието на нашия град и имат празник на Димитровден. Да бъдат живи и здрави и да носят дух на позитивизъм“, каза в приветствието си кметът.

„Българщина“ препълни двора на гимназията по туризъм в навечерието на Димитровден

„Българщина“ започна с богатство от аромати и музикален колорит с танците на фолклорната група към Гимназията по туризъм и под професионалния съпровод на фолклорна формация „Физиев бенд“, организаторите бяха подготвили специални изненади и подаръци за всички именици за Димитровден.

„Щастлива съм, че събитието провокира такъв голям интерес и има приемственост между поколенията. Сигурна съм, че това показва не само любовта към кулинарното майсторство, но и почит към народните традиции. Хлябът е ключова част от трапезата през вековната ни история. С него се свързват най-важните обреди на българите още от раждането и през целия му живот, затова се надявам по време на фестивала „Българщина“ да се забавляваме и да научим повече за насъщния и ритуалите, свързани с него“, каза по време на откриването председателят на фондация „Евгени Мосинов“ – Илияна Тодинова Мосинова.

„Българщина“ препълни двора на гимназията по туризъм в навечерието на Димитровден„Българщина“ препълни двора на гимназията по туризъм в навечерието на Димитровден

Фестивалът представи апетитни сладки и солени произведения. Сред участниците бяха любители и майстори кулинари, пазители на традициите от тракийско дружество „Антим Първи“ в града, възпитаниците на Гимназията по туризъм, а също и авторът на канала „Тихото готвене“, журналистът Десислава Георгиева. Гид във вкусното пътешествие носителката на Националната награда за декорация – Мис Кукис - Тихомира Колева.