Протести избухнаха в най-голямата в света фабрика за iPhone в китайския град Джънджоу, става ясно от кадри, разпространени от Би Би Си (BBC).

Видеозаписи показват стотици работници да маршируват, като някои от тях се сблъскват с хора в предпазни костюми и полиция за борба с безредиците.

При пожар в китайска фабрика загинаха 38 души

Тези, които предаваха на живо протестите, казаха, че работниците са били бити от полицията. Видеозаписи също показват сблъсъци.

Миналия месец случаи на Ковид принудиха производителя Foxconn да затвори фабриката си, което накара някои работници да избягат и да се приберат вкъщи.

След това компанията набра нови служители с обещанието за щедри бонуси. Foxconn все още не е коментирала последните събития.

Служител във водеща канадска електроцентрала е заподозрян за шпионаж за Китай

Кадри, споделени в сайт за предаване на живо, показват работници, които викат: “Защитавайте нашите права!” Други пък бяха забелязани да разбиват камери за наблюдение и прозорци с пръчки.

Няколко клипа също показват работници, които се оплакват от дадената им храна, и казват, че не са получили бонуси, както е обещано.

Обтегнати отношения: Байдън иска да уточни „червените линии“ със Си Дзинпин

“Те промениха договора, така че да не можем да получим субсидията, както бяха обещали. Те ни поставят под карантина, но не осигуряват храна”, каза един работник на Foxconn по време на предаването си на живо. “Ако те не отговорят на нашите нужди, ще продължим да се борим”.

Той също така твърди, че е видял "тежко ранен мъж, (който) може да умре" след побой от полицията.

Един служител, който наскоро започнал работа в завода в Джънджоу, също заяви пред Би Би Си, че работниците протестират, защото Foxconn са "променили договора, който са обещали".

Той добави, че някои новоназначени работници също се страхуват да не хванат Ковид от персонала, който е бил там по време на по-ранното огнище.

10 убити при стрелба в супермаркет във Вирджиния (видео)

“Тези работници, които протестират, искат да получат субсидия и да се върнат у дома”, подчерта член на персонала. В сряда сутринта в завода имаше засилено полицейско присъствие, добави той. Други видеоклипове, предавани на живо, също показват тълпи от въоръжени полицаи на мястото.

Друг новоназначен служител съобщи пред Би Би Си, че е посетил сцената на протеста в сряда, където е видял "един човек с окървавена глава да лежи на земята".

“Не знаех точната причина, поради която хората протестират, но те смесват нас, новите работници със старите, които са били Ковид позитивни”, каза той пред Би Би Си.

“Всезнайко” с “изобилно его”, продавал шоколадови яйца: Кой е Илон Мъск

Foxconn, тайванска фирма, е основният подизпълнител на Apple и нейният завод в Джънджоу сглобява повече телефони, отколкото където и да е другаде по света.

В края на октомври много работници избягаха от завода на фона на нарастващите случаи на коронавирус и обвиненията за лошо отношение към персонала. Бягството им беше заснето в социалните мрежи.

Превод: Илина Стоянова 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм