След като отношенията между САЩ и Китай наскоро се влошиха, Си Дзинпин и Джо Байдън сега се срещат лично за първи път малко преди срещата на върха на Г-20 в Бали.

„Между нас има малки недоразумения. Просто трябва да се разберем къде са „червените линии“ – и кои са най-важните неща за всеки от нас през следващите две години", каза Байдън преди срещата. Той пристигна в Бали още в неделя.

Отношенията на ново дъно

Отношенията между Китай и САЩ са на най-ниското си ниво за всички времена. Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан изчисли, че срещата на ваканционния остров Бали вероятно ще продължи няколко часа. "Президентът вижда САЩ и Китай в ожесточена конкуренция, но тази конкуренция не трябва да се превръща в конфликт или конфронтация, да се уреди отговорно", предупреди той.

Всички страни, включително САЩ и Китай, трябва да действат в съответствие с набор от "добре установени и договорени правила". "Използването на сплашване, принуда или агресия трябва да се избягва“, коментира още Съливан.

Дълъг списък от спорни въпроси

Двамата лидери ще обсъдят ситуацията в Тайван и Украйна, както и ядрените амбиции на Северна Корея, наред с други въпроси. Срещата между лидерите на Г-20 започва утре, но в нея няма да участва руският президент Владимир Путин. Той ще бъде представляван от външния министър на Русия Сергей Лавров.

Очакванията 

„Целта на разговора е да се идентифицират и областите, в които съвпадат интересите на Китай и САЩ“, обяви Съливан. „Това са например изменението на климата или общественото здраве. Двете страни също трябва да си сътрудничат по тези въпроси. Личният обмен на най-високо ниво е най-ефективният начин“, добави той.

Белият дом вече намали очакванията миналата седмица, като заяви, че вероятно няма да има съвместно изявление след срещата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм