Ю Фей чака този момент от три години: той е екскурзовод, говори свободно немски. Преди коронавирус пандемията той показва на германските туристи забележителностите в Пекин и пътува до Германия с китайци.

„Повечето от хората, които познавам, които работят в туризма, са безработни през последните три години, трябваше да си търсят нова работа“, разказва той пред германската ZDF, като допълва, че с отварянето на границите се надява на много туристи, най-късно от Великден.

Китай обеща да „победи окончателно“ коронавируса

Влизането все още е предимно за бизнес пътници и студенти

На летищата в Пекин хората можеха да стана свидетели на трогателни сцени. Университетският професор Джон и съпругата му най-накрая успяха отново да прегърнат дъщеря си: "Невероятно щастливи сме, че Китай отмени карантината за влизане. Ето защо тя взе първия полет, където просто се качваш на самолета и след това отиваш направо вкъщи", казва той.

Китайското правителство все още предпочита бизнес пътници и студенти за влизане в страната, но туристическите визи скоро отново ще бъдат по-често срещани. Преди заминаване е необходим отрицателен PCR тест.

ЕС одобри временни предпазни мерки за полетите от Китай

Вече са резервирани повече от два милиона пътувания в Китай

Експертите обаче са обезпокоени от предстоящата вълна от пътувания в самия Китай: Около китайската Нова година на 22 януари милиони китайци тръгват да посетят роднините си за първи път от три години.

По официални данни вече са резервирани над два милиона въздушни, автобусни и влакови връзки. Но държавното ръководство минимизира опасността от нова вирусна вълна: Големите ни градове вече преминаха пика на Ковид инфекциите, затова не мислим, че ще има нов пик около новогодишните празненства, обясняват от Национланата здравна агенция.

Без рестрикции у нас за идващите от Китай

Междувременно страните от ЕС одобриха временни предпазни мерки за полетите от Китай.

Българското министерство на здравеопазването разпространи в четвъртък препоръките на Европейската комисия за пътуващите от и до Китай, като уточни, че у нас няма да се налагат рестрикции засега. На пътуващите от Китай се препоръчва да носят предпазна маска.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм