Българското министерство на здравеопазването разпространи в четвъртък препоръките на Европейската комисия за пътуващите от и до Китай, като уточни, че у нас няма да се налагат рестрикции засега. 

МЗ цитира данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според които вариантите, циркулиращи в Китай, вече циркулират в ЕС и затова не са предизвикателство за населението на ЕС.

ЕС одобри временни предпазни мерки за полетите от Китай

Държавите в ЕС се очаква да изискват от пътуващите от Китай да представят отрицателно изследване, направено до 48 часа преди полета.

Предвижда се пътниците от и към Китай да бъдат призовани да носят по време на полета маски с висока защита (FFP2/N95/KN95). Уточнява се, че първите полети от Китай до ЕС са предвидени за 8 януари.

Китай обеща да „победи окончателно“ коронавируса

Препоръки за лицата, пътуващи до или пристигащи от Китай

  • Преди заминаване всички пътници следва да се уверят, че са получили пълния курс на ваксиниране срещу Ковид-19, включително бустерни дози.
  • По време на пътуване маските за лице са сред най-ефективните средства за предотвратяване предаването на SARS-COV-2. Поради това се препоръчва носенето на маска при струпвания на хора, включително по време на пътуване със самолет.
  • Лицата с хронични заболявания следва да продължат да носят предпазна маска, независимо от действащите в съответната държава противоепидемични мерки. На хората с респираторни симптоми (кашлица, кихане и др.) също се препоръчва да носят предпазна маска.
  • Поради продължаващите високи нива на разпространение на респираторни вируси в ЕС/ЕИП, включително RSV, SARS-CoV-2 и грип, на всички граждани се препоръча да останат вкъщи, ако са болни; да спазват добра хигиена на ръцете; да носят предпазни маски и да сведат до минимум престоя си в обществени пространства, където има струпване на много хора, включително в обществения транспорт, за да се намали разпространението на респираторни вируси. 

Китай се възмути от мерките за Ковид-19

Пътуванията от Китай и до Китай може да се увеличат, след като Пекин обяви, че от неделя премахва задължителната карантина при влизане на китайска територия – последната следа от стратегията за "нулев Ковид".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм