„Китай и китайският народа със сигурност ще постигнат окончателна победа над епидемията“, се казва в статия на изразяващия позицията на Китайската комунистическа партия в. "Пийпълс дейли".

В нея се отхвърлят критиките срещу правителството за строгата му антиковидна политика, която предизвика исторически протести в страната миналата година, предаде Ройтерс.

Китай се възмути от мерките за Ковид-19

В същото време здравни експерти от цял свят опитват да установят фактите във връзка с бушуващата в Китай вълна от Ковид и да предотвратят по-нататъшно разпространение на вируса.

Китай премахна строгите си антиковидни рестрикции миналия месец. В резултат на това нова вълна от ковид инфекции връхлетя 1,4-милиардното население на страната, което има слаб естествен имунитет заради локдауните, наложени в страната от появата на коронавируса в град Ухан преди три години.

Австралия отмени 33 000 глоби за Ковид

Представители на здравните власти на 27-те страни членки на ЕС ще обсъдят на среща днес координирания си отговор на последиците от увеличения брой пристигащи от Китай, след като Пекин разхлаби антиковидните рестрикции. От своя страна Китай разкритикува държавите, които въведоха задължителен ковид тест за пристигащите от Китай, нарече решението им неразумно и лишено от научна обосновка.

„Твърдо се противопоставяме на опитите за манипулиране на мерките за Ковид и използването им за политически цели и ще предприемем контрамерки въз основа на принципа на реципрочност", каза на брифинг говорителката на външното министерство Мао Нин.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм