Един от последните големи градове по света, изискващ предпазни маски, обяви, че прекратява тази мярка срещу Ковид почти три години след влизането й в сила.

До момента властите в Хонконг задължаваха жителите и посетителите на града да носят предпазни маски във всички обществени пространства, като глобата за неспазване на мярката достигаше над 1000 долара, припомня Darik Business Review, позовавайки се на CNN.

В опит да съживи туризма: Хонконг предлага 500 000 безплатни самолетни билета

Правилото влезе в сила за обществения транспорт на 15 юли 2020 г. и беше разширено две седмици по-късно, включвайки всички вътрешни и външни обществени зони. 

По-голямата част от хората в града обаче бяха започнали да носят маски месеци по-рано, на фона на съобщенията за коронавирусни инфекции, довели до паническо купуване и недостиг на тези предпазни средства още през януари същата година.

88.5 млн. души в китайска провинция заразени с COVID-19

Мярката ще бъде напълно отменена в сряда, според местните власти - 959 дни след налагането й. Така азиатският финансов център се завръща към нормалното, приветствайки обратно туристите и бизнесмените.

Хонконг отмени и останалите мерки срещу Ковид през последните месеци, като например задължителната карантина за всички пристигащи от чужбина.

Нов опасен вариант на „Омикрон“ е засечен у нас

Властите обаче посочват, че носенето на предпазни маски е препоръчително във високорискова среда, като болници и домове за възрастни хора.

Повечето азиатски държави напълно или частично облекчиха правилата за носене на маска през последните месеци, включително Южна Корея, Япония и Тайван.

Над милион ваксини срещу Ковид ще са с изтекъл срок до юни 2023 г.

Световната здравна организация все още препоръчва на здравните работници да използват предпазни средства, посочвайки, че Ковид „циркулира доста неконтролирано по света в момента“.

Хонконг стана известен с едни от най-строгите ограничителни политики по време на пандемията. Например карантината в града-държава изискваше до 21 дни изолация в хотелска стая, без да се допускат посетители и на заключени прозорци.

Китайците са щастливи: Страната отвори границите си за влизане

Властите твърдяха, че периодът на изолация е необходим, за да се намалят внесените случаи на Ковид и да се елиминира местното предаване –едно от условията за повторно отваряне на границата с континентален Китай, който се придържаше към стриктна политика на нулев Ковид, внезапно отменена в края на миналата година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм