България е платила 345 милиона лева за ваксини срещу Ковид. Това каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев по време на парламентарния контрол. От общо досега доставените в България близо 14,5 милиона дози са унищожени поради изтекъл срок на годност 1 432 325 за близо 33 млн. лв. 

Предстои бракуването на още 370 хиляди ваксини за над 11 млн. лв. Меджидиев изрази надежда по време на преговорите, които се водят в момента, да се намалят наполовина количествата на предстоящите доставки. 

СЗО отмени статута на пандемия на Ковид

Към настоящия момент страната ни има действащо споразумение за доставка на ваксини само с „Пфайзер“, по което за тази година страната ни трябва да получи 8 млн. 340 368 дози ваксини, заяви от парламентарната трибуна здравният министър Асен Меджидиев.

До момента у нас са приложени 4 млн. 612 297 дози ваксини, а унищожените поради изтекъл срок на годност са 1 млн. 432 325 дози.

България отказва нови доставки на ваксини срещу Ковид

Меджидиев увери, че се върви към намаляване на количествата за тази година с почти 50%. Здравният министър посочи, че преговорният процес продължава, като ще се даде мандат на ЕК за преговори по прекратяването на договорните отношения с „Пфайзер“ за доставката на нови дози ваксини.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм