Едно изказване на Асен Василев от дебатите по вота на недоверие към правителството на Кирил Петков от вчера успя да нажежи страстите в парламента, прикова медийното внимание и се превърна в оръжие в ръцете на критиците на кабинета, които не се поколебаха да го използват за политически пиар срещу правителството.

Обвинения и спорове по време на дебатите за вота (обзор)

По време на дебатите във вторник вицепремиерът и финансов министър Асен Василев се обърна към депутатите на ГЕРБ, заявявайки че икономическата философия на бившите управляващи е била „да го духат бедните“.

Малко по-късно председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова публикува на своята Фейсбук страница 12-секундно видео от изказването на Василев, с надпис:

Скандално и недопустимо изказване на Асен Василев "Да го д....т бедните"

#оставкаАматьори

Атанасова към кабинета: Корупционери, вие ли ще говорите за нулева толератност към корупцията?

От въпросния видео отрязък обаче не става ясно, че Василев описва финансовата политика на бившите управляващи, а не тази на своето собствено правителство.

Публикацията на Атанасова във Фейсбук и подмятането ѝ за "Божанката" в политиката в изказването ѝ по време на дебатите стана повод за хаплива реплика отстрана на депутата от БСП Явор Божанков.

"Ама, г-жо Атанасова, Вие сте парламентарист с опит, не може всеки път, когато чуете някаква вулгарна дума или за духане, веднага да излизате на трибуната. Не става просто", каза Божанков от парламентарната трибуна.

Божанков към Атанасова: Не може всеки път, като чуете за духане, да излизате на трибуната

От партията на Костадин Костадинов също не се поколебаха да използват фразата „да го духат бедните“ за политически пиар срещу правителството, публикувайки изрязаната реплика на Василев заедно с последващо изказване от парламентарната трибуна на Цончо Ганев.

???? Нивото в кабинета "Петков" #дъното #остров

Posted by Възраждане on Tuesday, June 21, 2022

Видеото успява да събере над хиляда реакции в социалната мрежа, близо половината от които гневни, както и няколкостотин коментара.

Случаят с изрязаната реплика на Асен Василев показва колко е важно да се информираме от достоверни източници на информация.

Асен Василев към ГЕРБ: Вашата икономическа философия е „да го духат бедните“

Цялото изказване на финансовия министър от дебатите в парламента вчера може да видите ТУК:

За актуална и прецизна информация за последните политически събития четете Darik.bg и слушайте Дарик радио. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм