Ще бъде  изтеглена от  търговската  мрежа продукцията на птицефермата с 40 000 кокошки с регистрирана инфлуенца в димитровградското село Черногорово. Забрана да продава яйца за период от 28 дни е наложена и на още една птицеферма в близост. Мерките са превантивни и за тях съобщи пред Областната епизоотична комисия в Хасково директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Илиев. От агенцията напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца, не представляват опасност за човешкото здраве. 

Областната епизоотична комисия в Хасково заседава днес, след като вчера от Агенцията по безопасност на храните съобщиха за огнище на птичи грип в птицеферма на димитровградското село Черногорово. 40 000 кокошки носачки се отглеждат в обекта. Започнало е умъртвяването им по хуманен начин, което ще продължи още седмица. Птиците се загробват на терен, определен в близост до птицефермата. В следващите три месеца тя няма да извършва дейност. Предстои дезинфекция и проучване за проникване на заразата.


Собственикът, за когото това е втори обект със заразени птици, ще бъде обезщетен за загубите по пазарни цени, стана ясно по време на комисията. Първата му птицеферма с инфлуенца е била в хасковското село Криво поле. 


Част от противоепидемичните мерки са и определените около засегнатата птицеферма 3-километрова предпазна зона, в която освен село Черногорово, попадат Брод и Воден, както и 10-километрова наблюдавана зона, в която са Димитровград и 10 села: Бряст, Радиево, Голямо Асеново, Долно Белево, Златополе, Райново, Крепост, Александрово, Нова Надежда и Узунджово. В 10-километров радиус се забраняват пазари и изложби на птици. Сред мерките са преброяване на птиците, прибиране на закрито на тези в личните стопанства и контрол за транспорта на птици.