В интерес на всички страни, включително и България, е постигането на дълготраен мир в Украйна. Това заяви председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов по Дарик, като очерта основните изводи след мирната конференция в Швейцария.

„Дневния ред в Швейцария включваше 3 точки от общо 10, които Украйна предложи още края на 2022 г. като принципи и база за приключване на войната и постигане на дълготраен мир. Ключовото според мен е постигането на справедлив и дълготраен мир. Защото всеки друг изход -замразяване на този конфликт или пък прекъсвне на военните действия, няма да доведе до един дългосрочен мир, който да е в интерес и на Украйна, но и на всички други държави.“

По отношение на нашата страна, Божилов алармира и за ситуацията в Черно море, като например свободно плаващите мини. Също така той посочи и икономическите аспекти на войната в контекста на черноморието. Божилов подчерта и че от изхода на войната зависи цялостната архитектура за мир в Европа.

„От това ще зависят отношенията в Европа, между евроатлантическите страни. Ще зависят глобалните отношения. Затова е важно не само да се призовава за мир, той е най-важен за украинците, които всеки ден страдат, но е важно и по какъв начин ще се реши конфликтът.“

Експертът припомни и за реториката за употребата на ядрени оръжия, която ни „връща в 80-те години“. В тази връзка Божилов коментира и визитата на Путин в Пхенян, за която се подозира, че Русия ще предостави технологии на Северна Корея за създаване на ядрено оръжие.