По време на война често се размиват границите между доброто и злото, дори изчезват. Нерядко воюващите за собствената си държава, губят пътя за истината. Войните продължават да бъдат най-безсмисленото нещо, което човек може да направи.

Това коментира в един дълъг разговор в ефира на Дарик дългогодишният журналист, военен кореспондент и анализатор Георги Милков.

Истината е като счупено огледало - казва той - и всеки се оглежда във своето парченце от него. Това важи в пълна сила за войните днес. Според него най-драматични са конфликтите между братски народи, каквито са Русия и Украйна, Израел и Палестина*. 

Емоцията заслепява истината и хората лесно могат да се подхлъзнат и да заемат страна, коментира още Георги Милков. Но (например) оставаме неутрални към военните действия в Дарфур**, защото са далеч от нас.

Само човек,  който се е сблъсквал с рамката на стереотипите, може да погледне отвъд и да види цялата картина, убеден е журналистът, който обича да е в сърцето на най-горещите точки по света.  Познаването на "цялата картината" променя мисленето.

Един различен поглед към света и България - през "Истории от ръчния багаж" на Георги Милков - може да чуете от прикачения звуков файл. С него разговаря Лалка Златанова. 

***

* В книгата си "Истории от ръчния багаж" и в много интервюта Георги Милков разказва за библейската история, свързана със синовете на Авраам, родени от различни майки. Ако търсим причината за големите военни конфликти назад в историята, някои от тях стигат чак до Стария завет, каквато е тази за народите на Израел и Палестина.

** Медиите днес не предават новини за една от най-големите човешки трагедии в наши дни, породена от конфликта между военният ръководител на Судан Абдел Фатах ал Бурхан и неговият бивш заместник - водачът на милициите Мохамед Хамдан Дагало. В Судан близо шест милиона души бедстват, прокудени от родните си места, хиляди са жертва на геноцид, а в Дарфур (Западната част на Судан) положението е особено тежко. Според някои анализатори "това е най-голямата забравена война в наше време".